VLADA REPUBLIKE HRVATSKE Najavljen novi Zakon o socijalnoj skrbi

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković rekla je da je zakon u finalnoj fazi, izrađuje se u koordinaciji s ostalim nadležnim tijelima i ministarstvima

 

Na 202. sjednici Vlade, održanoj 16. siječnja 2020., premijer Andrej Plenković najavio je novi Zakon o socijalnoj skrbi kojim će se omogućiti adekvatnija zaštita građana starije dobi.

- Ovo je ozbiljno pitanje o kojem moramo voditi računa - naglasio je.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković rekla je da je zakon u finalnoj fazi, izrađuje se u koordinaciji s ostalim nadležnim tijelima i ministarstvima.

 - U novom Zakonu o socijalnoj skrbi na jedan cjelovit i kvalitetan način oblikovat će se i riješiti pitanje nadzora nad institucijama, domovima ovakvog tipa koje pružaju smještaj starijim i nemoćnim osobama te drugim korisnicima sustava. Kada je riječ o kriterijima i minimalnim uvjetima za otvaranje obiteljskih domova, izjednačit će se sa kriterijima potrebnima za osnivanje drugih domova i institucija ovakvog tipa, privatnim ili javnim. Zakon treba bolje regulirati i sva ostala pitanja u sustavu socijalne skrbi, prije svega pitanje njegovatelja i roditelja njegovatelja, pitanje zajamčene minimalne naknade i osoba s invaliditetom i svih ostalih korisničkih skupina u sustavu socijalne skrbi. Inzistirat ću da zakon prođe sve potrebne procedure i dođe što prije na sjednicu Vlade, a nakon toga ide u javno savjetovanje - poručila je ministrica Bedeković.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti