KONTROVERZNI ZAKON Trumpova administracija podržava zabranu pobačaja zbog sindroma Down

Američko ministarstvo pravosuđa ovog je tjedna dalo potporu zakonu iz Ohia, kojeg trenutno blokira savezni sudac, a koji zabranjuje pobačaj ako test pokaže da fetus vjerojatno ima Down sindrom

 

Sažetak podnesen žalbenom sudu 6. okruga kaže da kontroverzni zakon ‘ne zabranjuje pobačaje’, nego samo zabranjuje liječnicima da sudjeluju u pobačaju ako znaju da ga žena traži zbog dijagnoze Down sindroma.

Zakon zabranjuje pobačaje nakon što prenatalni pregled ili test pokaže da fetus vjerojatno ima Down sindrom. Liječnici koji izvrše pobačaj znajući moguću dijagnozu Down sindroma, suočavaju se s kaznenim djelom četvrtog stupnja, kažnjivim s do 18 mjeseci zatvora i novčanom kaznom u iznosu od 5.000 dolara.

Odvjetnici Ohija tvrdili su da zakon ima za cilj sprečavanje diskriminacije djece s genetskim poremećajem. Zakon, poznat kao House Bill 214, također se naziva i Antidiskriminacijskim zakonom’.

Guverner John Kasich, koji je djelomično i hrvatskog porijekla, zakon je potpisao u prosincu 2017. Savezni sudac u Cincinnatiju blokirao je zakon 2018. godine nakon što je Američki savez građanskih sloboda iz Ohija podnio tužbu u ime organizacije Preterm and Planned Parenthood (Prijevremeno rođenje i planirano roditeljstvo) i napisao da je zakon neustavan.

Podijeljenom odlukom vijeća 6. okruga potvrdilo je presudu suca iz Cincinnatija u listopadu. Međutim, puni sud razmotrit će tu presudu i usmene argumente saslušati u ožujku.

Eric Dreiband, pomoćnik glavnog odvjetnika u Odjelu za građanska prava Ministarstva pravosuđa, potpisao je gore citirani sažetak. Imena američkih odvjetnika Justina Herdmana i Davida DeVillersa, čiji se uredi nalaze u sjevernom i južnom Ohiju, također su navedena u sažetku.

- Ovaj zakon sprečava diskriminaciju pojedinaca s Down sindromom - kazao je Herdman u priopćenju.

- Prema tome, interesi države Ohio u ovom pitanju u potpunosti su usklađeni s interesima Sjedinjenih Država i mi ne samo da imamo pravo, nego smo i primorani, uključiti se kao prijatelji suda.

Ministarstvo pravosuđa uključilo se zato što ga interesira standard ‘nepotrebnog opterećenja’, pravni test koji suci koriste kako bi utvrdili je li zakon previše restriktivan prema ustavnom pravu osobe, stoji u sažetku. Test se često koristi u parnicama o pobačaju.

Također ‘ima interes prema ‘jednakom dostojanstvu onih koji žive s invaliditetom’, kao i sprečavanju diskriminacije, navodi se u sažetku.

Sažetak kaže da zakon ne sprečava žene da traže pobačaj nakon dijagnoze Down sindroma i da je mogućnost dobivanja pobačaja ‘nesputana’, osim ako liječniku kaže razlog zbog kojeg ga traži.

- Čak i ako bi dobrovoljno prijavila takvu motivaciju, ništa u zakonu ne bi je spriječilo da traži drugog davatelja usluga - navodi se u sažetku i dodaje da žene koje traže pobačaje prema zakonu nemaju nikakvu odgovornost.

Zakon također štiti ‘integritet i ugled medicinske struke’, navodi se.

- Zakon također štiti od klizavog terena medicinske uključenosti u pobačaje koji se temelje na rasi i spolu, te štiti same žene udaljujući ih od potencijalno agresivnih pružatelja usluge pobačaja koji bi mogli pokušati izvršiti pritisak na njih da obave pobačaj zbog Down sindroma - navodi se u sažetku.

Odvjetnica Američkog saveza građanskih sloboda iz Ohia, Jessie Hill, rekla je da je argument Ministarstva pravosuđa sličan argumentu države, i da zapravo traži od žena da lažu ili skrivaju podatke od liječnika. Rekla je da mnoge žene koje traže pobačaj otkrivaju razlog za to kao dio savjetovanja i procesa odlučivanja.

Ohio ne vodi statistiku o razlozima zbog kojih žene traže pobačaj ili je li pobačenim fetusima dijagnosticiran Down sindrom. Na državnoj razini, piše Advance Ohio Media, stopa pobačaja nakon saznanja moguće dijagnoze Down sindroma vjerojatno se kreće od 50 do 85 posto, pokazalo je istraživanje o abortusima iz 2012. godine.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti