SPLIT Pristup osoba s invaliditetom kulturnim institucijama i događanjima

Zajednički zaključak sudionika tribine je i u tome da je potrebno više ovakvih događaja ne samo kako bi bili senzibilizirani za navedenu temu, nego i zbog razmjene dobrih iskustava i primjera. Jedan od njih je i motiviranje za uključenje u proces učenja Hrvatskog znakovnog jezika i potrebe njegove šire upotrebe

 

U sklopu aktivnosti provedbe EU projekta Krug-kultura, umjetnost, građani u Centru za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata u Splitu je ovaj tjedan održan okrugli stol na temu: Pristup osoba s invaliditetom kulturnim institucijama i događajima u gradu Splitu. Bila je to ujedno i prigoda da se po prvi put svečano obilježi osiguravanje pristupačnosti ovoj važnoj kulturnoj ustanovi u samoj Dioklecijanovoj palači ugradnjom lifta i kose rampe čije je postavljanje završeno koncem prošle godine.

Tema je okupila dionike lokalnih kulturnih institucija, predstavnike Grada Splita te predstavnike udruga osoba s invaliditetom i nezavisne kulturne scene. Ispred Grada Splita o projektima, aktivnostima i planovima za unaprjeđenje infrastrukturne pristupačnosti u kulturnim ustanovama, ali i u javnom prostoru uopće, govorila je zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš. Izloživši presjek gradskih aktivnosti i izazova koji često usporavaju proces bržeg podizanja standarda pristupačnosti, zamjenica Hrgović Tomaš najavila je konačno kvalitetno rješenje pristupa osoba s invaliditetom HNK Split koje će od ove jeseni, uz prilagođen sanitarni čvor koji je već realiziran, dobiti lift te imati riješen i pristup gledalištu Hrvatskog narodnog kazališta za osobe otežane pokretljivosti. Upravno pokrenuti projekti uređenja polivalentne dvorane na Trgu hrvatske bratske zajednice, ali i uređenja Stare gradske vijećnice, čiji će radovi biti dovršeni kroz godinu dana, također su prilagođeni osobama s invaliditetom. Kreće i ugradnja lifta u dvorani Gripe, koja uz sportske nudi i kulturno-zabavne sadržaje.

- Potpuno renovirana koncertna dvorana u zgradi Hrvatskog doma u Tončićevoj ulici u potpunosti je prilagođena osobama s invaliditetom, arhitektonskim rješenjima traže se rješenja i za barijere za pristup Gradskom kazalištu lutaka. Uklanjamo fizičke prepreke jednu po jednu no ono što je još važnije je naša zajednička mentalna prilagodba i senzibilitet društva u cjelini - podvukla je zamjenica Hrgović Tomaš.

Danijela Ćukušić, ravnateljica Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, kazala je kako ustanova  zadovoljava uvjete pristupačnosti, a osobito nakon ugradnje lifta koji je realiziran u sklopu EU projekta Usefall dok je u planu i realizacija prilagođenog sanitarnog čvora za što je u tijeku idejni projekt. Također, Kinoteka se i sadržajno želi približiti široj publici pa su tako organizirane i projekcije filmova za osobe oštećenog sluha, a uskoro će se na programu naći i filmovi za osobe oštećenog vida. Rezultat je to uske suradnje s Festivalom mediteranskog filma koji je jedan od partnera na EU projektu Krug.  

Aktivni doprinos raspravi i otvaranju tema dostupnosti kulturne ponude grada ali i adekvatnih sadržaja za osobe s invaliditetom dali su i Srećko Šestan, intendant HNK Split, Grozdana Ribičić, ravnateljica GK Marka Marulića, Alen Munitić, direktor Festivala mediteranskog filma Split, Ivo Perkušić, ravnatelj Gradskog kazališta mladih te Ivana Jelavić Čičić i Antonia Popić ispred Udruge za promicanje hrvatskog znakovnog jezika ZNAKujmo svi.

Zajednički zaključak sudionika tribine je i u tome da je potrebno više ovakvih događaja ne samo kako bi bili senzibilizirani za navedenu temu, nego i zbog razmjene dobrih iskustava i primjera. Jedan od njih je i motiviranje za uključenje u proces učenja Hrvatskog znakovnog jezika i potrebe njegove šire upotrebe.

Da osobe s invaliditetom trebaju sudjelovati u javnim događajima i vlastitom željom i angažmanom potvrdio je i Ivan Bogdanović, potpredsjednik Županijske udruge slijepih te voditelj Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Splitu, koji ih je i ovom prigodom pozvao da se uključe u društveni život.

Isto tako, sudionici okruglog stola upoznali su se i s aktivnostima Radne skupine za osobe s invaliditetom pri Vodičkoj službi Hrvatskog planinarskog saveza, osnovanoj 2017. godine,  čiji vodiči djeluju volonterski i u Splitu pri HPD Mosoru te omogućuju stručno i sigurno vodstvo slijepim i slabovidnim osobama po hrvatskim planinama.

Iako su dionici rasprave složni u ocjeni da su u gradu učinjeni brojni pozitivni pomaci po ovom važnom pitanju i da je rasprava otvorila brojna pitanja, od kojih mnoga nadilaze lokalne okvire, dijalogom i sustavnim radom nastojat će se utjecati na daljnje unaprjeđenje kvalitete života osoba s invaliditetom do njihove punopravne uključenosti u sve aspekte društveno aktivnog života u zajednici.

Provedbom EU projekta Krug-kultura, umjetnost, građani, kojemu je cilj razvijanje civilno-javnog partnerstva u provođenju inkluzivne misije lokalnih kulturnih organizacija kroz provedbu edukativnih radionica i kulturno-umjetničkih aktivnosti u Zagrebu, Splitu, Labinu i Općini Brestovac, u sklopu kojeg je održan i ovaj okrugli stol, bit će mogućnosti za daljnje aktivnosti na temu pristupačnosti prostora i događaja za osobe s invaliditetom.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti