Djeca starije učili surfati internetom i plesati zumbu

Bake u Domu su nas učile presti vunu i štrikati što mi se jako svidjelo. Sada znam štrikati, samo mi netko treba započeti. Jako su nam se svidjela ova druženja – kazala je Marija Stipić, učenica 2.razreda trenkovačke osnovne škole

Trenkovačka osnovna škola zahvaljujući angažmanu učiteljice Maje Petrović, ali i ostalih djelatnika i djece uključila se u projekt "Škola prijatelj starijih: Nauči me, naučit ću te!". Zajedno s Domom za starije i nemoćne osobe Velika, svojim umirovljenim djelatnicima te umirovljenicima sa svoga područja organizirali su u zadnjih mjesec dana različite radionice na kojim su jedni drugima prenosili znanja koja imaju. Djeca su tako učila plesti, presti vunu, peći kolače, a djeca njih plesati zumbu, radu na računalu i korištenju interneta. Družili su se kroz zajedničko igranje društvenih igara, izrade ukrasnih predmeta, pjevanje,Tradicionalno, uoči Uskrsa, udruga Hrvatsko srce daruje štićenike Doma za starije i nemoćne osobe u Velikoj proslava rođendana…

- Bake u Domu su nas učile presti vunu i štrikati što mi se jako svidjelo. Sada znam štrikati, samo mi netko treba započeti. Jako su se svidjela ova druženja – kazala je Marija Stipić, učenica 2.razreda trenkovačke osnovne škole. Njezina godinu dana starija kolegica Ana Ereiz oduševljena je bila zajedničkim pečenjem kolača. –Upamtila sam kako se prave kiflice koje su bile jako fine kada smo ih ispekli – kazala je Ana čije su starije kolegice učile korisnike Doma plesati zumbu, latinoamerički ples.

Ljudi od kojih se može puno naučiti

- Jako mi se svidjelo, bilo je zabavno i drago mi je da smo se imali prilike družiti s djecom jer smo u domu orijentirani jedni na druge, na stariju generaciju – rekla je Ivanka Nepehal, korisnica veličkog Doma. Franciska Nedohin, 73-godišnja nastavnica u Domu oduševljena je što je djeci mogla čitati svoju poeziju, ali i kratke priče za djecu koje sama piše. -To je jako lijepo što su mladi učili nas stare, a mi njih. Ovo druženje nas je pomladilo. Volim plesati, ali nažalost sada ne mogu jer hodam uz pomoć štake – rekla je Franciska. Upravo međusobno druženje, kaže ravnatelj škole Josip Prološčić, je ono što je najdragocjeniji dio projekta.

– Lijepo je što su jedni od drugih imali priliku učiti, ali smatram najvažnijim sam susret i druženje što ljude čini sretnima. Neki su korisnici pustili i suzu radosnicu kada su im djeca dolazila u Dom – objasnio je ravnatelj Prološčić. Učiteljica Maja Petrović koja je projekt zaklade Royal pokrenula dodala je da njegov cilj razvijanje prijateljskog odnosa između starijih i djece, odnosno da se starije osobe i dalje osjećaju korisnima u našem društvu , da ih djeca prihvaćaju kao osobe od kojih mogu puno naučiti te da se na ovaj način razvijaju socijalne vještine komuniciranja između različitih generacija.

VLM

Foto: Dušan Mirković/PIXSELL