RIJEKA Novi kabineti za senzornu integraciju i logopedske tretmane djece s teškoćama u razvoju

Ovakve usluge su deficitarne na većem području Republike Hrvatske, pa i u Primorsko-goranskoj županiji. Otvaranjem kabineta trebale bi se smanjiti dugačke lista čekanja djece s teškoćama na edukacijsko-rehabilitacijski tretman 

 

U Marinićima su svečano otvoreni novi kabineti za senzornu integraciju, unutar kojih će se pružati edukacijsko-rehabilitacijske usluge kao i kabineta za logopedske tretmane.

Ovakve usluge su deficitarne na većem području Republike Hrvatske pa i u Primorsko-goranskoj županiji. Otvaranjem kabineta trebale bi se smanjiti dugačke lista čekanja djece s teškoćama na edukacijsko-rehabilitacijski tretman i omogućiti im pravovremeni tretman.

Kabinet je otvorila tvrtka INC d.o.o. čije je osnovna djelatnost projektiranje senzornih soba (kabineta senzorne integracije i snoezelen soba),  proizvodnja senzornih elemenata te pružanje usluga terapije senzorne integracije i logopedskih tretmana u opremljenim  kabinetima unutar prostora tvrtke.

Tvrtku INC osnovalo je troje mladih poduzetnika s područja Rijeke: Antonia Žmikić, Alen Guštin i Edis Tabaković. Terapije senzorne integracije provodit će edukacijski rehabilitator Lidija Iličić, a logopedske tretmane magistra logopedije Anja Benšić. INC je prva tvrtka u Hrvatskoj koja pruža rehabilitacijsko-edukacijske tretmane, ali i oprema senzorne sobe u drugim ustanovama, jednom riječju uspjeli su spojiti industriju I struku pod istim krovom.

Senzorna integracija je proces tijekom kojeg putem moždanih živaca do mozga dolaze osjetilne informacije iz naših osjetila. Djeca i osobe s poremećajima poput poremećaja iz spektra autizma, cerebralne paralize, ADHD-a, intelektualnih teškoća ili demencija nerijetko imaju poteškoća u senzornoj integraciji, odnosno pridavanju smisla senzornim informacijama i odgovorom na zahtjeve okoline. Kabineti za senzornu integraciju i Snoezelen sobe, jednom riječju senzorne sobe, su prostori koji djeci i osobama s gore navedenim teškoćama omogućavaju optimalne uvjete za obradu osjetilnih informacija, a time i stvaraju mogućnost za usvajanje novih vještina i učenje.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti