PRVENSTVO U SKIJANJU ZA OSOBE S INVALIDITETOM Predsjednik Zoran Milanović na svečanosti podjele priznanja sudionicima

Čestitajući natjecateljima na priznanjima, predsjednik Milanović rekao je da njihov uspjeh u njemu izaziva šok i strahopoštovanje, ne samo prema trudu koji je uložen da bi se postigao takav rezultat, nego prema energiji i volji te ljudskoj potrebi za natjecanjem

 

Na skijalištu Sljeme od 25. veljače do 29. veljače 2020. u organizaciji Hrvatskog paraolimpijskog odbora održano je natjecanje otvorenog nacionalnog prvenstva u skijanju za osobe s invaliditetom u disciplini veleslalom i finale tehničkih disciplina europa kupa koje će završiti s dva veleslaloma i dva slaloma. Sudjelovalo je 80 natjecatelja-sportaša s invaliditetom iz 17 zemalja.

Svečanosti podjele priznanja sudionicima finala World Para Alpine Skiing Europa CUP-a nazočio je predsjednik Republike Zoran Milanović.

Čestitajući natjecateljima na priznanjima, predsjednik Milanović rekao je da njihov uspjeh u njemu izaziva šok i strahopoštovanje, ne samo prema trudu koji je uložen da bi se postigao takav rezultat, nego prema energiji i volji te ljudskoj potrebi za natjecanjem.

- To je jedna od stvari koja te naprosto spusti. Netko to zove poniznost, ali nije nužno poniznost, nego naprosto poštovanje. Drago mi je da sam ovdje i želim vam sve najbolje - kazao je predsjednik Milanović u prigodnom obraćaju.

Od natjecatelja iz Hrvatske nastupili su Damir Mizdrak s vodičem Marijom Koch u kategoriji slijepih i slabovidnih natjecatelja, Lovro Dokić u kategoriji stajećih natjecatelja i Lucija Smetiško u kategoriji stajećih natjecateljica.

Lucija Smetiško ostvarila dvije pobjede u paraslalomu u konkurenciji stajaćih skijaša i zauzela drugo mjesto u ukupnom redoslijedu Europskog kupa. Kod stojećih paraskijaša Lovro Dokić zauzeo je četvrtu poziciju, dok je Damir Mizdrak u konkurenciji paraskijaša oštečenog vida u drugoj vožnji ostao bez plasmana.

- Ne možemo se požaliti na naše rezultate ovog tjedna na Crvenom spustu. Konkurencija je bila solidna kao i naši nastupi. Ostaje mali žal što je perspektivna paraskijašica Lucija Smetiško u prva dva dana ostala bez plasmana, ali nema veze, to je skijanje. U ukupnom poretku Lucija je zauzela izvrsno drugo mjesto što me osobito veseli. Tu valja istaknuti i povratak nakon teške povrede 'skijaških koljena' Lovre Dokića koji je na Sljemenu pokazao da se možemo nadati njegovim dobrim rezultatima sljedeće skijaške sezone. Još nam ostaje nekoliko treninga na snijegu te već u lipnju počinju kondicijske pripreme za novu sezonu u kojoj nas očekuje svjetsko prvenstvo u Norveškoj - zaključio je izbornik Luka Dobrinić.

- Ponosna sam i presretna s novom pobjedom i drugim mjestom na kraju ovogodišnje sezone Europskog kupa. Iako je staza bila nešto mekša nego jučer, morala sam biti maksimalno fokusirana na svoje 'laufe', jer vjerujte mi nimalo nije lako spustiti se niz Crveni spust s jednim štapom. Bilo je izazovno, ali sve u svemu sam zadovoljna. Posebno sam zadovoljna svojom drugom pozicijom na kraju ove sezone. Iduće sezone nastojat ću se popeti na najviše postolje Europskog kupa, a vjerujem da ću nastupati i na utrkama Svjetskog kupa. Kruna sljedeće sezone vjerujem da će mi biti nastup na Svjetskom prvenstvu u Norveškom Hafvjelu - zaključila je Lucija Smetiško.

Predsjednika Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratka Kovačića posebno su obradovali nastupi Lucije Smetiško i povratak na skijaške staze najmlađeg paraskijaša Lovre Dokića.

- Njihovim nastupima izuzetno sam zadovoljan. Posebno sam sretan s tek 15-godišnjom Lucijom Smetiško koja je donijela nove mlade nade u našu alpsku paraskijašku reprezentaciju. S Lucijom i Lovrom polako dolazi do smjene generacija u našoj reprezentaciji tako da se možemo nadati već sada dobrim vijestima sa zimskih paraolimpijskih igara u Pekingu za dvije godine. Ujedno moram čestitati Gradu Zagrebu kao i svim organizatorima i volonterima koji su proteklog tjedna uložili nadljudske napore da se ove utrke održe na Sljemenu te da u svijet ode mnogo dobrih sportskih priča iz Hrvatske - izjavio je Kovačić.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti