SABOR RH Povodom Dana dijabetičara održana javnozdravstvena akcija nutricionističkih mjerenja i savjetovanja s nutricionistima

Obilježavanjem Dana dijetetičara ukazuje se na potrebu zdrave prehrane, ali i na važnost profesije dijetetičara i nutricionista koji danas u zdravstvenom sustavu imaju svoje mjesto, rekla je Darija Vranešić Bender, dopredsjednica Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara

 

Na inicijativu Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara u Hrvatskome saboru održana je u srijedu javnozdravstvena akcija nutricionističkih mjerenja i savjetovanja s nutricionistima za sve zainteresirane zaposlenike Sabora i saborske zastupnike.

Tim povodom je Eva Pavić, predsjednica Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara, rekla kako je cilj ove akcije edukacija o važnosti pravilne prehrane kao i podizanje svjesnosti o važnosti tjelesne aktivnosti.

- Dan dijetetičara obilježava se druge srijede u ožujku, od 2008. godine, na inicijativu Američke akademije za prehranu i dijetetiku, a od prošle godine Hrvatsko društvo nutricionista i dijetetičara sudjeluje u ovoj inicijativi - rekla je Pavić i izrazila zadovoljstvo što se ovogodišnja akcija održava upravo u Hrvatskome saboru.

Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner istaknuo je važnost ovakvih akcija u kojima se podiže svijest javnosti o važnosti pravilne prehrane posebice kod osoba koje boluju od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, ali i ostalih. Naglasio je kako uz današnji tempo života obroci često nisu balansirani i redoviti, ne jede se dovoljno voća, povrća i ribe. 

- Iz tog razloga dobro je da ovakva poruka o potrebi zdrave prehrane dođe i od nas u Hrvatskome saboru - zaključio je Reiner.

-Obilježavanjem Dana dijetetičara ukazuje se na potrebu zdrave prehrane, ali i na važnost profesije dijetetičara i nutricionista koji danas u zdravstvenom sustavu imaju svoje mjesto - rekla je Darija Vranešić Bender, dopredsjednica Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara. Posebno je istaknula važnost individualnog pristupa i prehrane prilagođene osobama koje boluju od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i bolesti probavnog sustava.

- Važnost dijetoterapije u svrhu prevencije bolesti važna je u svim segmentima medicine - istaknula je Vranešić Bender.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti