UDRUGA DOBROVOLJNIH DARIVATELJA KRVI KALELARGA Petnaest godina uspješnog djelovanja

Otkako postojimo kao društvo, znači od 1993. godine, do danas smo prikupili šest tisuća i 800 litara krvi, ponosno je rekao predsjednik društva Venci Jurin

 

Udruga dobrovoljnih darivatelja krvi 'Kalelarga', na prvi dan proljeća, 21. ožujka, obilježila je petnaest godina uspješnog djelovanja apelom svog predsjednika Vencija Jurina koji je pozvao sve građane da ovu 'nesretnu situaciju s koronavirusom prihvate ozbiljno, kako bi zaštitili vlastito, ali i tuđe zdravlje', javlja zadarskilist.hr.

Dobri duh zadarske 'Kalelarge', Venci Jurin, prisjetio se i svog prvog davanja krvi davne 1977. godine, ali i svih aktivnosti kroz koje je prošao, pa i onih od vremena kada su dobrovoljni darivatelji djelovali pod Maticom Zadrana.

- Od 1993. godine djeluje ovo društvo koje je u početku bilo pod Maticom Zadrana, ali se 2005. godine DDK odvojio od Matice, te smo se osnovali kao samostalna udruga, simboličnog naziva Kalelarga, a i himna udruge nam je po istoimenoj pjesmi pokojnog Tomislava Ivčića - ispričao je Jurin.

Iza ove udruge su brojne aktivnosti, ali i zavidna količina prikupljenih doza krvi, koja se broji u tisićama litara.

- Otkako postojimo kao društvo, znači od 1993. godine, do danas smo prikupili šest tisuća i 800 litara krvi - ponosno je rekao Venci Jurin, dodajući kako su članovi DDK-a jednog ratnog jutra 1994. godine, kada nije bilo ni struje ni vode, prikupili čak 199 doza krvi, tako da su liječnici u zagrebačkoj bolnici bili u pozitivnom šoku.

Nikada Venci Jurin, vrijedni aktivist zadarskog dobrovoljnog davalaštva krvi, nije, kaže, dozvoljavao da mu se politika miješa u ovu humanitarnu priču, koja je, na radost čak tisuću dobrovoljnih darivatelja krvi, spasila brojne živote, a tako će, ističe Jurin, biti i dalje.

- Prije tri godine bivši ministar zdravstva Milan Kujundžić, kada je doznao da su Zadrani u to ratno vrijeme u jedan dan skupili toliku količinu krvi, izrazio je želju da bi došao u Zadar vidjeti gdje se to čudo dogodilo - ispičao je Jurin, dodajući kako mu je jasno rekao da može doći jedino kao liječnik, a ne kao političar.

Iako 'Kalelarga' ima službeno dvije akcije darivanja krvi, za Božić i Uskrs, ipak prema potrebi i bez oklijevanja članovi društva 'uskaču' kad god se pokaže potreba za dragocjenim dozama krvi.

- Za prošli Božić u svega dva sata uspjeli smo skupiti čak 188 doza krvi. Za Uskrs, iako je najavljeno, zbog aktualne situacije oko koronavirusa neće se moći realizirati predviđena akcija, ali davatelji krvi i sada su aktivni. Na transfuziji, nažalost, ima svega tri kreveta, pa prikupljanje krvi ide dosta sporo, premda je i to odlično s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo - zaključio je Jurin, najavivši odlazak kod liječnice na Odjel transfuzije kako bi doznao na koji način oni kao udruga mogu pomoći po pitanju darivanja krvi i u ovo doba koronavirusa.

Anita Blažinović