UDRUGA ZA AUTIZAM ZADAR Svjetski dan svjesnosti o autizmu pod motom 'Mogu učiti - mogu raditi'

Ovogodišnji moto obilježavanja pogađa samu srž problema u Hrvatskoj, kaže predsjednik udruge Ante Armanini

 

Svake godine se u svijetu 2. travnja obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu, a ove godine pod motom 'Mogu učiti - mogu raditi'. Nažalost, zbog epidemiološke situacije ove godine nije obilježen nikakvim prigodnim programom.

Ovogodišnji moto obilježavanja pogađa samu srž problema u Hrvatskoj. Prije petnaestak dana završeno je e-savjetovanje za novi 'Pravilnik o broju učenika u redovitom i kombiniranom razrednom odjelu i odgojno-obrazovnoj skupini u osnovnoj školi' koji bi učenike s autizmom vratio nekoliko koraka unatrag.

- Ako se u takvom obliku usvoji, dovesti će do urušavanja edukacije i primjerene nastave sa svom djecom s poteškoćama, a najviše djecom s poremećajem spektra autizma. Pravilnik sadrži devet članaka na koji je došlo više od 950 primjedbi od strane struke, udruga i roditelja. Navesti ću samo jedan članak iz pravilnika koji predviđa da se razradna odijeljena djece s autizmom s troje učenika povećavaju do dvanaest. Ovime bi edukatore koji su se zadnjih godina specijalizirali za rad s djecom s autizmom, koji su u međuvremenu pohađali edukacije za primjenu modernih metoda nastave (PECS, TEACH, floor-time, senzorna integracija i slično) sveli na 'tete čuvalice'. Nemoguće je s dvanaestero djece s autizmom izvoditi nastavni program, za takav razredni odjel edukatori bi trebali vještine koje posjeduju Superman ili Kapetan Amerika. Duboko se nadamo da će kod zakonodavca prevladati razum te da će pravilnik doraditi, odnosno da se neće smanjivati standardi dostignuti s važećim pravilnikom - upozorava predsjednik udruge Ante Armanini.

Drugi važan dokument koji su očekivali, kojem je rok za objavu na stranici e-savjetovanja bio kraj ožujka, novi je Zakon o socijalnoj skrbi. Radi se o jednom od najvažnijih zakona koji pokrivaju problematiku autizma i koji kasni. Iz udruge izražavaju bojazan da u ovoj godini neće biti donesen. U tijeku je epidemiološka kriza svjetskih razmjera, prioriteti su na drugoj strani. Realni rok za kraj ovog saziva Sabora je sredina srpnja, a za kvalitetnu raspravu su potrebna barem dva čitanja, tako da je malo vjerojatno da će biti donesen.

- Mi smo u Zadru prošle godine imali veliki problem s prestankom rada kabineta za ranu intervenciju. Naša udruga je među prvima izašla u javnost i pokrenula inicijativu da se kabinet ponovno pokrene. Imali smo veliku podršku roditelja, posebno roditelja okupljenih u FB grupi 'Mame iz Zadra', koja je pokrenula i peticiju za ponovnu uspostavu Kabineta. Pritisak javnosti i medija je urodio plodom i Kabinet je opet pokrenut početkom veljače. Svi roditelji koji su išli u privatne kabinete i sačuvali račune dobili su od grada refundaciju troškova. Nadamo se da će Kabinet u konačnici preseliti u Mocire i nastaviti raditi u sklopu Centra za pružanje usluga u zajednici koji će u Mocirama biti osnovan pod ingerencijom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku - kaže Armanini.

Završni građevinski radovi na Mocirama idu po planu i završavaju početkom lipnja. Zatim slijedi opremanje i preseljenje DV Latice i OŠ Voštarnice u nove prostore. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku treba osnovati Centar za pružanje usluga u zajednici koji bi trebao imati i odjel za autizam. Prema prošlogodišnjim podacima u zadarskoj županiji žive 202 osobe s dijagnozom autizma. Trenutno OŠ Voštarnica pohađa više od 40 djece s autizmom, a udruga za autizam Zadar danas ima 118 članova od kojih je 43 s autizmom.

- Udruga za autizam Zadar nastavlja s pružanjem podrške članovima, imamo jednu zaposlenicu na puno radno vrijeme i jednu suradnicu na ugovor o djelu. Pokušavamo svakom članu pružiti barem jedan sat terapije tjedno, bez dodatnih troškova obiteljima. Od prošle godine grad i županija nam pokrivaju oko pola godišnjeg proračuna, a drugu polovicu dobivamo putem donacija pravnih i fizičkih osoba te na natječajima za udruge. Ovim putem bih još jednom zahvalio svim donatorima udruge.

- Mi smo željeli ovaj dan obilježiti na narodnom trgu i pokazati građanima projekt 'Djeca za djecu' koje provode dvije nastavnice OŠ Šime Kozičić Benje, Sandra Tomić i Katarina Markulin s učenicima 1. i 4. razreda svoje škole. Radi se o izradi edukativnih slikovnica od flisa koje će pokloniti našoj udruzi. O ovom projektu je već bilo u medijima, a mi ćemo njegov završetak predstaviti drugom prilikom.

- Zadnjih dana sve je stalo, djeca su ostala bez vrtića, škole, treninga, terapija, ostala su bez svojih dnevnih rutina. To stvara dodatni pritisak na obitelji, sigurno više nego na opću populaciju.

- Nama taj dan ima veliko simbolično značenje, naši 'plavi baloni' su prilika kada autizam, barem jednom godišnje, izbije u prvi plan, kada se govori, piše i raspravlja o autizmu, kada senzibiliziramo javnost da postojimo i da smo dio društva, dio zajednice - zaključuje Ante Armanini, uz poruku:

- Ostanite doma!

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti