ĐURĐEVAC Grad će zbrinuti osobe s intelektualnim teškoćama, a dovršit će i Centar za osobe s invaliditetom

Projektima će se omogućiti izgradnja i opremanje objekta za rad udruge 'Mali princ' i stambeno zbrinjavanje osoba s intelektualnim poteškoćama te Centra za osobe s invaliditetom

 

Grad Đurđevac održao je prošli tjedan sjednicu Gradskog vijeća Grada Đurđevca koja se povijesno po prvi puta održala elektroničkim putem.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca napisao je uvodno u e-mailu kako osobno i ispred vladajuće većine u Gradskom vijeću daje punu potporu svim prijedlozima gradonačelnika.

- Smatrajući donošenje predloženih odluka nadasve pravovremenim, a u cilju očuvanja radnih mjesta te pomoći našim sugrađanima i poduzetnicima koji su direktno pogođeni zabranom rada ili smanjenom gospodarskom aktivnošću. Posebno je značajno da javni sustav u ovakvoj situaciji iskazuje solidarnost s privatnim sektorom i poduzetništvom - istaknuo je Lacković svim vijećnicima Gradskog vijeća

Hrvoje Janči, gradonačelnik Đurđevca istaknuo je kako u ovim vremenima svekoliki društveni napredak Grada treba staviti u drugi plan, a posvetiti se zaštiti zdravlja i izbjegavanju svake moguće žrtve.

- Podnosim ovaj Izvještaj o radu u proteklom razdoblju. Sve što smo zajedno planirali bit će i ostvareno, ali danas prvenstveno vodimo brigu kako pomoći poduzetnicima i sugrađanima koji su se u gospodarskom smisli našli prvi na udaru krize uzrokovane koronavirusom - naglasio je.

Dodao je kako se mora voditi briga i o organiziranju rada javnog sustava i svih komunalnih servisa i usluga radi održavanja minimalnih uvjeta, kako život ne bi u potpunosti stao.

U izvješću o radu od 1. srpnja pa do 31. prosinca, gradonačelnik je istaknuo kako je iza Grada Đurđevca vrlo dobro razdoblje. Naglasio je kako ukupna vrijednost svih projekata iznosi 145,6 milijuna kuna, dok udio Grada Đurđevca iznosi 16 milijuna kuna.

- Poslovanje Grada Đurđevca, gradskih ustanova i tvrtki je pozitivno i financijski stabilno te se redovito podmiruju obveze. Definirani su jasni ciljevi. Grad Đurđevac je primjer sređene sredine - istaknuo je u izvješću te nabrojao sve projekte ostvarene u navedenom razdoblju.

Tako se dotaknuo i posjeta premijera Plenkovića i potpisivanje ugovora o Aglomeraciji vrijednoga 352 milijuna kuna, a koji bi se trebao dovršiti do 2023. godine.

Gradonačelnik je u izvješću nabrojao još brojne projekte koji su ostvareni, a od značajnijih potrebno je još istaknuti otvaranje Poduzetničkog inkubatora.

- Građevinska aktivnost na području Grada Đurđevca je velika i kontinuirana što se odnosi na izmjenu infrastrukture, uređenje kolnika i pješačkih staza i slično - istaknuo je te dodao kako se konstantno radi na pripremi, prijavi i provedbi projekata.

Naglasio je kako Grad Đurđevac i dalje uspješno nastavlja niz projekata energetske obnove. Tako su u 2019. godini završeni radovi na Energetskoj obnovi Doma kulture.

- U tijeku su radovi na Energetskoj obnovi upravno poslovne zgrade na adresi Stjepana Radića 6 u Đurđevcu,odnosno bivšoj zgradi MUP-a u punom zamahu. Planirani završetak radova je drugi kvartal 2020. godine te se očekuje da će se do kraja godine sve službe preseliti u obnovljenu zgradu - istaknuo je te nabrojao brojne projekte koji su trenutno u fazi realizacije.

Gradonačelnik se dotaknuo i prijavljenih sedam projekata.

- Dvama projektima omogućit će se izgradnja i opremanje objekta za rad udruge 'Mali princ' i stambeno zbrinjavanje osoba s intelektualnim poteškoćama te Centra za osobe s invaliditetom u kojem će biti osigurana usluga stambenog zbrinjavanja starijih i nemoćnih osoba. Vrijednost ova dva projekta je gotovo 30 milijuna kuna, a sufinanciranje je 100 posto - istaknuo je gradonačelnik.

Dodao je kako je prijavljen i nastavak projekta 'Osiguravanje besplatne prehrane za djecu u riziku od siromaštva za školsku godinu 2019.-2020.' kojim je osigurana besplatna prehrana za 230 djece.

- Prijavljena su i tri projekta na natječaj Ministarstva kulture: Legenda o Picokima, obnova oltara u Kapeli sv. Rozalije te rekonstrukcija bedema utvrde Stari grad. Prijavljen je projekt kružnog toka na raskrižju Grkinske ulice i Miroslava Krleže koji je odobren za sufinanciranje - naglasio je.

Zaključio je kako je za naredno razdoblje u pripremi niz projekata, a od kojih se ističu izgradnja i opremanje sortirnice i kompostane, energetske obnove područnih škola te višestambenih zgrada.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti