Süeddeutsche Zeitung: Hrvatska je sljedeći pacijent EU

Hrvatska je, slično kao i Grčka, još uvijek zemlja u kojoj je privilegirana određena klijentela, zemlja koja ima podijeljenu upravu, prenapuhani državni sektor, jedva funkcionirajuće pravosuđe i raširenu korupciju te zaostalu ekonomiju

Bugarska i Rumunjska su 2007. preuranjeno primljene u EU, iako za to nisu bile politički i ekonomski zrele. To nisu ni danas usprkos milijardama eura pomoći. Isto bi se moglo dogoditi i Hrvatskoj, komentari su njemačkeih medija.
List Süeddeutsche Zeitung piše da je Hrvatska sljedeća zemlja koja bi Europskoj uniji mogla zadati glavobolju:
"Nije li bilo nešto s Grčkom koja je također bila preopterećena u krutom nadmetanju Europske unije i zato je u više navrata morala dobiti alimentaciju? Ne gleda li upravo cijeli svijet na Cipar, otok koji je zbog diskretne gostoljubivosti svojih bankara i notara prije svega omiljen kod bogatih Rusa i Ukrajinaca. Bankrot Cipra sada je morao biti spriječen financijskom injekcijom u visini od 10 milijardi eura.
Europska komisija je sada otvorila put za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. U izvještaju na petnaest stranica konstatira se zrelost Hrvatske za pristup EU. Hrvatska je međutim slično kao i Grčka, još uvijek zemlja u kojoj je privilegirana određena klijentela, zemlja koja ima podijeljenu upravu, prenapuhani državni sektor, jedva funkcionirajuće pravosuđe i nakon brojnih provedenih reformi, raširenu korupciju i zaostalu ekonomiju koja skoro nije pripremljena na izazove Evropske unije. Sve ovo detaljno stoji u izvještajima Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke, Transparency Internationala ili Ujedinjenih naroda. Europska komisija čini se to ignorira", piše Süeddeutsche Zeitung.

In-Portal

Foto: Patrik Macek/PIXSELL