LJUBICA LUKAČIĆ Nije točno da je Vlada uzela 450 milijuna kuna osobama s invaliditetom

Spomenuta sredstva se koriste za provođenje profesionalne rehabilitacije i njeno unapređivanje, poticanje zapošljavanja osoba s invaliditetom, dakle, nitko za ništa nije ostao oštećen, navela je Lukačić, istaknuvši kako nitko nije ostao bez poticaja te su potpisani ugovori sa zaštitnim radionicama

 

Saborska zastupnica Ljubica Lukačić  u srijedu je odbacila oporbene tvrdnje da su Vlada, odnosno ministar rada, osobama s invaliditetom  uzeli 450 milijuna kuna, objavila je Hina.

- To nije točno, jer su i ministar Josip Aladrović i Vlada ispoštovali sve programe koji se tiču zapošljavanja osoba s invaliditetom, ni jedna takva osoba, koja je zaposlena kod drugog poslodavca, nije ostala bez poticaja - rekla je Lukačić u saborskoj raspravi na slobodnu temu.

Točno je, kaže, da je ministar preusmjerio 450 milijuna u očuvanje radnih mjesta, da se radi o sredstvima koja se nalaze na posebnom računu Zavoda za vještačenje i zapošljavanje osoba s invaliditetom, koja nisu bila utrošena.

Lukačić ističe da su prije nekoliko dana potpisani ugovori sa zaštitnim radionicama, da se svi natječaji redovito provode, a svi poticaji za zapošljavanje redovito isplaćuju.

- Spomenuta sredstva se koriste za provođenje profesionalne rehabilitacije i njeno unapređivanje, poticanje zapošljavanja osoba s invaliditetom itd., dakle, nitko za ništa nije ostao oštećen - navela je.

Podsjetila je kako u ožujku, kad je krenuo problem s koronavirusom, Sabor izmijenio Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i nadležnom ministarstvu omogućio da se sredstva, ako ih ima, mogu preusmjeriti, samo ako za to postoje uvjeti kakvi su se dogodili s koronom.

Zastupnica tumači kako je za osobe s invaliditetom izuzetno važno da i drugi ljudi rade.

- Jer ako nećemo podržati održavanje radnih mjesta, tada će propasti poslodavci i neće moći plaćati naknadu ukoliko ne mogu zaposliti osobu s invaliditetom - kazala je Lukačić.

Navela je i kako je ostalo još oko 200-tinak milijuna koje se može  utrošiti za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

- Vjerujem da će, kad korona prođe, krenuti redovno uplaćivanje tih sredstava, osobe s invaliditetom i njihovo zapošljavanje neće doći u pitanje - rekla je HDZ-ova zastupnica.

Anita Blažinović

 

 

Povezane vijesti