KARLOVAČKA ŽUPANIJA Zamjenice župana posjetile Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj

Centar Ozalj pruža djeci i mladeži s teškoćama u razvoju, kao i odraslim osobama s intelektualnim teškoćama, različite vrste socijalnih usluga, poput psihosocijalne podrške te radnih aktivnosti

 

Zamjenica župana Vesna Hajsan-Dolinar i pročelnica Upravnog odjela za hrvatske branitelje i zdravstvo Maja Vučinić - Knežević obišle su u utorak, 12. svibnja, Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj. S ravnateljicom Dijanom Borović – Galović i suradnicima posjetili su djelatnike Centra, gospodarsku zgradu koja je u siječnju 2020. godine dobila uporabnu dozvolu te korisnike usluge organiziranog smještaja.

Centar Ozalj pruža djeci i mladeži s teškoćama u razvoju, kao i odraslim osobama s intelektualnim teškoćama, različite vrste socijalnih usluga poput psihosocijalne podrške, radnih aktivnosti na područjima: poljoprivredne proizvodnje, prerade poljoprivrednih proizvoda i proizvodnje prirodne kozmetike te organiziranog stanovanja. Tijekom 2020. godine Centar očekuje dobivanje cetrifikata za ekološku poljoprivredu i time bi imali mogućnost prodaje svojih ekoloških proizvoda. Centar pruža usluge psihosocijalne podrške za 80-tero djece s područja Karlovačke županije, uslugu poludnevnog boravka za 16 korisnika te uslugu organiziranog smještaja za 81 korisnika u 19 stanova i kuća na području Karlovca i Ozlja. Tijekom epidemije koronavirusa, Centar je prilagodio pružanje svojih usluga za djecu putem interneta te su stručne djelatnice na taj način radile vježbe i pružile podršku kako bi se djeca i dalje razvijala.

Centar djeluje i kroz dva prijavljena EU projekta, dok je na 5 projekata partner. Projektom 'Poboljšanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici u Centru za pružanje usluga u zajednici Ozalj' u vrijednosti 7.989.192,97 kn omogućuju se infrastrukturna ulaganja koja osiguravaju jačanje kapaciteta Centra kod provođenja izvaninstitucionalne usluge organiziranog stanovanja, radnih aktivnosti te rane intervencije. Time će se osigurati 3 adekvatne stambene jedinice za organizirano stanovanje za 17 korisnika, nabavit će se jedno vozilo i dva prijenosna računala te će se rekonstruirati zgrada u Jaškovu. Na taj će se način osigurati prostori za radionice za provođenje radnih aktivnosti.

Drugim projektom 'Mreža podrške za neovisnost' u vrijednosti 10.602.513,72 kn proširit će se usluga organiziranog stanovanja i radne aktivnosti za osobe s intelektualnim teškoćama, promovirat će se i proširit usluga rane intervencije i psihosocijalne podrške u Karlovačkoj županiji. Tako će se educirati i zaposliti 29 asistenata za pružanje podrške osobama s intelektualnim teškoćama, izradit će se aplikacija za mobilne telefone u formatu jednostavnom za korištenje, a služit će kao podrška/podsjetnik kod provođenja radnih aktivnosti i svakodnevnih aktivnosti. Uz to će se nabaviti 16 mobitela za korištenje mobilne aplikacije. Također, zaposlit će se dva edukacijska rehabilitatora i logoped te će se osigurat poslovni prostor za pružanje spomenutih usluga.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti