ZAJEDNO SMO JAČI OD KORONE Apelom dalmatinskih udruga prikupljena sredstva za KBC Split

Donirana sredstva, uz ostalo, utrošena su za obavljene radove u bolnici Križine gdje se nalazi Respiracijsko-intenzivistički centar te nabavku aparata za automatiziranu detekciju uzročnika infektivnih bolesti

 

Krajem ožujka, u jeku epidemije koronavirusom u našoj državi, 20-ak dalmatinskih udruga, različitih profila i ciljeva djelovanja, uputilo je u javnost apel pod nazivom 'Zajedno smo jači od Korone'.

Tim apelom pokazale su zajedništvo i jedinstvo u teškom trenutku i pozvale su sve pojedince, trgovačka društva, institucije i jedinice lokalne uprave i samouprave da u skladu s mogućnostima financijski pomognu najveću zdravstvenu ustanovu na području Dalmacije, a to je Klinički bolnički centar Split.

Odlučile su se za pomoć KBC-u Split jer je to bolnica u kojoj se dijagnosticira i liječi najveći broj bolesnika s COVID-19 na području Dalmacije i u kojoj se liječe u Jedinici intenzivnog liječenja najteži bolesnici s područja četiriju dalmatinskih županija. U razgovoru s Ravnateljstvom bolnice dogovoreno je kako će se uplaćena sredstva na račun KBC-a Split utrošiti za sve aktualne potrebe funkcioniranja i uređenja Respiracijsko-intenzivističkog centra odnosno Korona bolnice na Križinama.

Od kraja ožujka do početka svibnja apelu se odazvalo 450 pojedinaca, trgovačkih društava, udruga, općina i gradova te je ukupno donirano za potrebe KBC-a Split sedam milijuna i 700 tisuća kuna.

Donirana sredstva utrošena su za obavljene radove u bolnici Križine gdje se nalazi Respiracijsko-intenzivistički centar, nabavku aparata za automatiziranu detekciju uzročnika infektivnih bolesti uključujući virus COVID-19, uređaja za neinvazivnu/invazivnu mehaničku ventilaciju (respiratora), ostale medicinske opreme (uređaji za dezinfekciju prostora, evakuaciju zaraznog aerosola, bolesnički kreveti i sl.), zaštitne opreme te najam kontejnera i pokretnog RTG uređaja.

- Ovim putem zahvaljujemo svim pojedincima, obiteljima, trgovačkim društvima, udrugama, općinama i gradovima koji su na naš apel osjetili potrebu da u skladu s mogućnostima doniraju svoja sredstva za potrebe KBC-a Split. Upravo zajedništvom i međusobnim razumijevanjem i potpomaganjem možemo nadvladati ovakvu kriznu situaciju kao što je epidemija koronavirusom.

Iskreno i veliko hvala svom medicinskom osoblju i svim djelatnicima hitnih i humanitarnih službi i organizacija na radu, zauzimanju i altruizmu kako bismo imali što manje negativnih posljedica ove epidemije na zdravlje naših građana.

Pozivamo sve da i dalje budu odgovorni i da se pridržavaju svih stručnih uputa i preporuka glede ponašanja i načina življenja u vrijeme epidemije koronavirusom. Rezultat ovoga apela još je jednom pokazao da smo svi jedinstveni i zajedno djelujemo u kriznim situacijama kada su nam bitni viši ciljevi i širi interesi od nas samih – poručuju u svom priopćenju udruge s područja Dalmacije.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti