ZENICA Uklanjanjem arhitektonskih barijera olakšano kretanje osoba s invaliditetom

Gradska uprava Zenica je realizaciju ovog projekta provela po hitnoj proceduri kako bi se osobama s invaliditetom što prije stvorili uvjeti za lakše kretanje

 

Grad Zenica uspješno je realizirao projekt uklanjanja arhitektonskih barijera izgradnjom kosina na pločniku  za lakše kretanje osoba s invaliditetom koje koriste kolica.

Arhitektonske barijere predstavljaju veliki problem za osobe s invaliditetom, što je istaknuto i u zahtjevu za njihovo uklanjanje, a koji je Gradskoj upravi Zenice upućen od strane Koalicije organizacija osoba s invaliditetom Zeničko-dobojskog kantona (KOOSI-ZDK).

U zahtjevu su navedene i prioritetne lokacije koje su određene po mjestu boravka i stanovanja osoba s invaliditetom te najfrekventnijim mjestima kretanja osoba s invaliditetom.

Tako je u naseljima Crkvice i Blatuša uklonjeno ukupno dvanaest arhitektonskih barijera, od čega sedam u Crkvicama i pet u Blatuši.

Vrijednost izvedenih radova je oko 7.000 KM.

Gradska uprava Zenica je realizaciju ovog projekta provela po hitnoj proceduri, kako bi se osobama s invaliditetom što prije stvorili uvjeti za lakše kretanje.

U planu je uklanjanje arhitektonskih barijera na još nekoliko gradskih lokacija, a prema iskazanim potrebama KOOSI-ZDK. 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti