CENTAR ZA RAZVOJ VRIJEDNOSTI Ciklus radionica 'Otkrivanje i pretvaranje poduzetničkih potencijala u vlastiti posao' namijenjen osobama s invaliditetom

Cilj treninga je omogućiti mladima s invaliditetom da upoznaju svoj potencijal, identificiraju snage te nauče potrebne vještine kako bi proaktivnim pristupom što prije našli posao koji odgovara njihovim sposobnostima i afinitetima, naučiti mlade s invaliditetom kako prevladati neuspjeh i razvijati samopouzdanje

 

Centar za razvoj vrijednosti ovih će dana - termin još uvijek nije određen - organizirati ciklus radionica 'Otkrivanje i pretvaranje poduzetničkih potencijala u vlastiti posao' namijenjen osobama s invaliditetom.

Ovaj trening naglasak stavlja na aktivno rješavanje problema nezaposlenosti osoba s invaliditetom. Uz  pomoć voditelja radionica oni otkrivaju sve svoje vještine, sposobnosti i znanja koja će im pomoći u pokretanju vlastitog posla. Trening se provodi u sklopu projekta 'Inkluzivno poduzetništvo – Aktivnosti za razvoj poduzetničkih kompetencija kao način prevencije nezaposlenosti osoba s invaliditetom' kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Projekt je inovativan jer se kroz radionice otkrivaju različiti potencijali mladih nezaposlenih osoba s invaliditetom, s ciljem proširenja njihovih mogućnosti zapošljavanja.

- Projekt smo pisali imajući u vidu da se radi o teže zapošljivoj skupini. Iz tog razloga, kroz trening ćemo sudionicima pomoći da steknu širi uvid u ona područja u kojima bi se mogli zaposliti neovisno o završenom obrazovanju. Na takav način pomažemo im da aktivno pristupe  rješavanju svoje nezaposlenosti. Kada korisnici steknu uvid u svoje sposobnosti i potencijale,  kroz radionice  poduzetništva pomažemo im ne samo da razrade svoje poduzetničke ideje, već da kroz znanja koja će steći budu osnaženi za pokretanje vlastitog obrta. 

Ciljevi treninga  su omogućiti mladima s invaliditetom da upoznaju svoj potencijal, identificiraju snage te nauče potrebne vještine kako bi proaktivnim pristupom što prije našli posao koji odgovara njihovim sposobnostima i afinitetima, naučiti mlade s invaliditetom kako prevladati neuspjeh i razvijati samopouzdanje, pružiti mladima podršku u procesu samozapošljavanja ako žele pokrenuti neku svoju ideju ili inicijativu - pojasnila nam je Maria Tomić Preiner, osnivačica Centra za razvoj vrijednosti.

Ciljana skupina sudionika treninga su osobe s invaliditetom koje žele povećati svoju konkurentnost pri ulasku i održavanju na tržištu rada, pri zapošljavanju ili samozapošljavanju. Navedeni ciljevi bit će im dostupniji kroz učenje konkretnih vještina koji utječu na povećanje razine osobnog i profesionalnog zadovoljstva te veću kvalitetu života sudionika. Radionica je namijenjena za grupu od 15 polaznika.

Jedan dio rada odvijat će se kroz rad u grupi za osobni i profesionalni rast i razvoj u kojoj će naglasak biti na razvoju kompetencija, znanja i vještina kroz iskustveno učenje i međusobnu razmjenu iskustava svih članova grupe. Osim navedenog, u sklopu grupnog rada primjenjivat će se različite psihologijske tehnike kako bi kod svakog člana grupe što više razvili njegove potencijale. Prilikom grupnog rada koristi će se tehnike simulacije, vježbi te međusobne razmjene iskustva i mišljenja sudionika, na kraju će polaznici prezentirati  naučeno.

Osim edukacije, osobe s invaliditetom mogu koristiti i uslugu individualnog savjetovanja za profesionalni razvoj - razgovor sa stručnom osobom u okviru kojih će se raditi na planu i programu korisnikovog razvoja osobnih potencijala u privatnom i poslovnom smjeru kroz  izradu osobnih profesionalnih planova. Termini se ugovaraju individualno s korisnikom, dinamikom do dva puta mjesečno po 45 minuta. Usluga će biti dostupna od početka do kraja provođenja programa.

Svoju prijavu za edukaciju i/ili savjetovanje možete poslati e-mail: mariatomic2000@yahoo.com.

 

Autor: Anita Blažinović

 

 

Povezane vijesti