Prava osoba s invaliditetom utemeljena Zakonom o ravnopravnosti spolova i Zakonom o radu

PITANJE: V. E. (24) Dobila sam posao u siječnju 2020. godine. To mi je nakon dugo traženja bio san koji se napokon ostvario.

 

Problem je predstavljao moj invaliditet zbog kojeg bih odmah osjetila odbojnost potencijalnih poslodavaca. Javljam se neugodno iznenađena situacijom koja se događa u mojem radnom kolektivu. Radim kod privatnika, nakon situacije izazvane koronavirusom vratila sam se na posao i dodijeljeno mi je novo radno mjesto.

Taj posao mislim da je namijenjen osobama muškog spola. Stoga me zanima ima li poslodavac pravo kada mi je namijenio to radno mjesto? Problem je i što se meni za taj posao isplaćuje manja plaća od kolege koji radi isti posao. Jesam li u pravu kada mislim da je ovdje riječ o diskriminaciji na osnovu spola? Postoji li zakon na koji se mogu pozvati kada zatražim objašnjenje poslodavca?

ODGOVOR: Jednako postupanje prema ženama na poslu jamči se Zakonom o ravnopravnosti spolova i Zakonom o radu. Radnica se može zaposliti na istim poslovima kao i muškarci.

Poslodavcima je zabranjeno uspostavljanje takvih uvjeta, nakon zapošljavanja, koji stavljaju osobe jednoga spola u nepovoljniji položaj u odnosu na osobe suprotnog spola. Diskriminacija na temelju spola na području zapošljavanja i rada zabranjena je u javnom i privatnom sektoru.

U skladu s odredbama Ustava, svatko ima pravo na rad i slobodu rada. Svatko slobodno bira poziv i zaposlenje i svakomu je pod jednakim uvjetima dostupno svako radno mjesto i dužnost.

Izvor: članak 55. Ustava Republike Hrvatske (zadnje izmijenjen u Narodnim novinama br. 76/2010); članak 6. stavak 1. i članak 13. stavak 1. Zakona o ravnopravnosti spolova (Narodne novine br. 112/2012); članci 3. i 9. Zakona o radu iz 2014. (Službeni glasnik br. 93/2014, posljednji put izmijenjen službenim glasnikom br. 127/2017)

Zakonom o radu i Zakonom o ravnopravnosti spolova jamči se jednakost plaće za jednak rad i rad jednake vrijednosti.

Jednake plaće isplaćuju se za jednak rad i rad jednake vrijednosti neovisno o spolu. Smatra se da radnici različitog spola obavljaju jednak rad i rad jednake vrijednosti ako obavljaju isti posao u istim ili sličnim uvjetima ili bi mogle jedna drugu zamijeniti u odnosu na posao koji obavljaju; ako je rad koji jedna od njih obavlja slične naravi radu koji obavlja druga; ako je rad koji jedna od njih obavlja jednake vrijednosti kao rad koji obavlja druga, uzimajući u obzir kriterije kao što su stručna sprema, vještine, odgovornost, uvjeti u kojima se rad obavlja te je li rad fizičke naravi.

Izvor: članak 91. Zakona o radu iz 2014. (Službeni glasnik br. 93/2014, posljednji put izmijenjen službenim glasnikom br. 127/2017); §13(1)(4) Zakon o jednakosti spolova (Narodne novine br. 112/2012).

Autor: In Portal

 

 

Povezane vijesti