JARUN Druženje premijera Andreja Plenkovića s osobama s invaliditetom

Smatram da Hrvatski sabor bez jedne autentične predstavnice osoba s invaliditetom nije kompletan Hrvatski sabor, poručio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković

 

Ove subote, 27. lipnja 2020. godine, na popularnom zagrebačkom okupljalištu osoba s invaliditetom - plaži za osobe s invaliditetom na jarunskom otoku Trešnjevka - zastupnica u prošlom savivu Hrvatskog sabora Ljubica Lukačić organizirala je neformalno druženje predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića s osobama s invaliditetom.

Okupilo se mnoštvo osoba s invaliditetom, njihovih prijatelja i predstavnika, od kojih valja istaknuti predsjednika Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Zorislava Bobuša i dopredsjednicu Maricu Mirić te ravnatelja ustanove URIHO Josipa Držaića, a u pratnji premijera Plenkovića bila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te nekoliko HDZ-ovih kandidata iz prve izborne jedinice.

U ulozi svojevrsne domaćice, okupljene - kojih nije bilo toliko da bi se na otvorenom prostoru jarunske oaze za osobe s invaliditetom ugrozila sigurnost neprimjerenom fizičkom distancom - je pozdravila Ljubica Lukačić i zahvalila svima što su u protekle četiri godine bili izvrsni partneri.

Istaknula je što je sve u mandatu ove Vlade učinjeno za osobe s invaliditetom, poput 20-postotnog povećanja osobne invalidnine uz ukidanje nekih cenzusa, povećanje naknade za status roditelja njegovatelja i njegovatelja osobe s invaliditetom s 2.500 na 4.000 kuna, ali i oslobođenje osoba s invaliditetom od plaćanja sudskih pristojbi te poboljšanje sustava profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom. Također je naglasila rad Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom, kao i dva zakona u pripremi - Zakon o inkluzivnom dodatku i Zakon o osobnoj asistenciji - kao i skoro rješavanje problema s dobivanjem statusa osobe s invaliditetom.

Lukačić se posebno dotaknula 450 milijuna kuna prenamijenjenih za 'isplatu minimalne plaće u okviru provedbe mjere aktivne politike zapošljavanja Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim COVID-19 iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje'.

- Taj novac je strogo namjenski novac. On se može koristiti isključivo i jedino za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, ni u kakve druge svrhe. Taj novac je ova Vlada, obzirom da je godinama stajao na računu Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, obzirom da nije stigao biti potrošen jer tek dovodimo do kraja neke projekte i programe kao što je radni asistent, iskoristila kako ni jedan poslodavac za vrijeme krize ne bi ostao bez poticaja i na taj smo način uspjeli omogućiti da ni jedna osoba s invaliditetom ne dobije otkaz. Svaki mjesec na taj račun pristižu velike svote novaca, u ovom trenutku ima još uvijek raspoloživih više od 200 milijuna kuna - objasnila je.

Okupljenima se kratko obratio i predsjednik Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Zorislav Bobuš te uputio riječi podrške premijeru.

- Kad sam imao priliku po prvi puta razgovarati s našim premijerom, odmah sam znao da je čovjek za nas i to se potvrdilo.

Premijer Plenković se najprije zahvalio svima na dolasku i izrazio zadovoljstvo što afinitet Vlade prema osobama s invaliditetom ne prolazi nezamijećen.

- Mi smo i 2016. godine išli s posebnim programom za osobe s invaliditetom. Sjećam se kada sam došao u prigodu da budem jedan od ljudi koji sastavlja liste, vratio sam Ljubicu ponovno na našu listu jer sam smatrao da Hrvatski sabor bez jedne autentične predstavnice osoba s invaliditetom nije kompletan Hrvatski sabor. To čvrsto vjerujem i zato mi je bilo ogromno zadovoljstvo da smo Ljubica i ja dijelili stolicu u ovom mandatu, što je ona sjajno iskoristila i zaista srčano, predano, s puno znanja, s puno iskustva i, što je najvažnije, s puno identifikacije se zalagala i zastupala interese osoba s invaliditetom - kazao je premijer i istaknuo da je njihova ambicija da nastave graditi i oplemenjivati dio postignuća iz 'prvog poluvremena' te tako širiti prava i omogućavati kvalitetniji život osobama s invaliditetom.

- Država postoji da smanji disbalans i da onima kojima je potrebno više pomoći bude tu za njih, uz njih, i da mudrim upravljanjem rješava pitanja koja se na drugi način ne mogu riješiti - rekao je Plenković i pohvalio dosadašnju suradnju Ljubice Lukačić s dvije ministrice, Vesnom Bedeković i Nadom Murganić, te dvije državne tajnice, Marijom Pletikosom i Margaretom Mađerić.

- Ukoliko dođemo u prigodu da pobijedimo na ovim izborima, a ja sam uvjeren da hoćemo, onda ja mogu unaprijed reći da će, ako dobijem šansu da nastavim raditi ovaj posao, u Hrvatskom saboru na našoj zajedničkoj stolici sjediti Ljubica Lukačić - poručio je za kraj predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

 

Autor: Damir Fatušić

 

Povezane vijesti