INTERVJU, LJUBICA LUKAČIĆ Ponovno HDZ-ova uzdanica na parlamentarnim izborima

Donijet ćemo Zakon o inkluzivnom dodatku i Zakon o osobnoj asistenciji kao i Nacionalnu strategiju za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom koja ističe ove godine, kaže Lukačić

 

Za početak, mislite li  da je uopće važna prisutnost osoba s invaliditetom u Hrvatskom  saboru i znači  li nužno eventualno veći broj zastupnika s invaliditetom i lakšu borbu za naša prava - pozdravljate li u tom smislu relativno velik broj osoba s invaliditetom na izbornim listama?

- Važno je da osobe s invaliditetom budu na mjestima gdje se donose odluke, jednako tako izuzetno je važno da predstavnici osoba s invaliditetom znaju pravilno i pravedno komunicirati o problematici osoba s invaliditetom jer jedino tako se politike prema osobama s invaliditetom mogu ispravno provoditi. Svako ima pravo uključiti se u politički život pa i osobe s invaliditetom.

Nastavno na prethodno pitanje - a obzirom da ste već neko vrijeme aktivni u Saboru kao predstavnica osoba s invaliditetom - postoji li neka specifična barijera na koju nailazite kao zastupnica s invaliditetom, a koje populacija koja prati vaš rad nije svjesna?

- Ja sam bila zastupnica u 6. i 9. sazivu Hrvatskog sabora. Mogu reći da nisam nailazila na nikakve posebne probleme. Kao što znate, u ovom 9. sazivu prilagodili smo i posebnu govornicu za osobe s invaliditetom, a sve drugo u Hrvatskom saboru pristupačno je.

Općenito nailazim na probleme kao i svi drugi građani Republike Hrvatske koji su osobe s invaliditetom i tu moram istaknuti još uvijek nedovoljnu primjenu razumne prilagodbe u Republici Hrvatskoj. Ipak želim s vama podijeliti zadovoljstvo što je sve više objekata široke namjene pristupačno osobama s invaliditetom, ali imamo još puno posla.

Koliko ste zadovoljni s dosad učinjenim za prava osoba s invaliditetom u vrijeme ove vlade, ali i prije? Možete li napraviti usporedbu?

- Hrvatska demokratska zajednica je stranka koja je uvijek uvažavala osobe s invaliditetom. U mandatu od 2008. godine do 2011. godine nismo uspjeli ostvariti sve očekivano zbog krize koja je zadesila i Republiku Hrvatsku. U mandatu vlade kojoj je na čelu Andrej Plenković učinili smo puno, ali sam itekako svjesna da to nije dovoljno. Politike prema osobama s invaliditetom provode se kontinuirano i, ukoliko imate stagnaciju ili smanjenje prava kao što je Republika Hrvatska imala u vrijeme SDP-ove vlade, treba vam puno više vremena da postignete kontinuitet. Povećanje naknada u sustavu socijalne skrbi kao i 360 milijuna kuna uloženih u zapošljavanje osoba s invaliditetom veliki su koraci naprijed, stoga vjerujem da će građani to prepoznati i dati povjerenje Hrvatskoj demokratskoj zajednici koja u programu Sigurna Hrvatska ima predviđene mjere i za osobe s invaliditetom. Ne smijemo stati, već stvarati siguran zakonodavni okvir za bolji i kvalitetniji život osoba s invaliditetom.

Gdje vidite najviše prostora za napredak, ima li nešto čime niste zadovoljni?

- Donijet ćemo Zakon o inkluzivnom dodatku i Zakon o osobnoj asistenciji kao i Nacionalnu strategiju za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom koja ističe ove godine. Nismo uspjeli u ovom mandatu, iako je sve već pripremljeno kako bi se mogla početi izdavati rješenja o statusu osobe s invaliditetom. Stoga vjerujem da ćemo uskoro riješiti i taj problem za koji mislim da je možda jedan od  najvažnijih.

Zašto mislite da bi birači na izborima trebali zaokružiti baš vas i vašu političku platformu?

- Kao što sam već napomenula, Hrvatska demokratska zajednica je uvijek u osobama s invaliditetom vidjela partnere. Mi u HDZ-u držimo da uvijek treba slušati struku, a osobe s invaliditetom su najstručnije kada su u pitanju politike koje se na njih odnose. Svojim znanjem i radom mislim da sam do sada učinila značajne pomake za bolji i kvalitetniji život osoba s invaliditetom te, ukoliko dobijem povjerenje, to ću činiti i dalje, a sve u koordinaciji i partnerstvu s osobama s invaliditetom i njihovim predstavnicima.

Neka poruka za kraj?

- Pozivam sve građane da 5. srpnja izađu na izbore i daju podršku Hrvatskoj demokratskoj zajednici kako bismo mogli nastaviti u zajedništvu s osobama s invaliditetom provoditi konvenciju UN-a o pravima osoba s invaliditetom koja pokriva sve segmente života. Primjenjujući je, činimo društvo boljim.

 

Razgovarao: Damir Fatušić

 

Povezane vijesti