Otkriveno što je presudilo kod izbora Bergoglia za novog papu

Kardinal Jaime Ortega, havanski nadbiskup, otkrio je sadržaj govora kardinala Jorgea Marija Bergoglia koji je bio presudan za odluku kardinala da ga nekoliko dana poslije izaberu za poglavara Katoličke crkve

U kongregacijama na kojima su se kardinali pripremali za konklave, kardinal Bergoglio, nadbiskup Buenos Airesa, kazao je kako bi želio da Crkva smogne snage "izaći iz sebe same" i približiti se rubnim područjima.

Sadržaj razgovora na kongregacijama je tajan, no po povratku u svoju biskupiju, kubanski kardinal vjernicima je gotovo ekskluzivno otkrio misao pape Franje o poslanju Crkve.

Budući papa je rekao da Crkva mora "izaći iz sebe same i zaputiti se u rubna područja", ali ne samo u geografskom smislu već i "u rubove egzistencije" gdje se nalaze zlo, nepravda i bol.

Ortega je pročitao cjelovit tekst što mu ga je Bergoglio sutradan predao kazavši da za to ima odobrenje.

Bergoglio je osudio "Crkvu koja je sama sebi mjerilo", a osudio je i svojevrstan "teološki narcizam". Zauzeo se za reforme koje bi Crkvu "koja živi u sebi, od same sebe i za samu sebe" preobrazile u Crkvu evanđelja.

Nedugo nakon izbora pape i francuski kardinal Jean-Pierre Ricard, nadbiskup Bordeauxa spominjao je na kongregacijama upečatljive Bergoglijeve riječi jer je rekao da Crkva svoje probleme neće riješiti ako ne izađe u susret muškarcima i ženama od kojih se udaljila.

"Očekivali smo duhovnog papu, koji je iznutra ispunjen, ali i pastira i osjetili smo da je kardinal Bergoglio taj čovjek", rekao je nadbiskup Bordeauxa.

Hina