UDRUGA RODA Anketa o iskustvima u skrbi za reproduktivno zdravlje žena

Roditelji u akciji - RODA skupina je zainteresiranih građanki i građana koja se zauzima za dostojanstvenu trudnoću, roditeljstvo i djetinjstvo u Hrvatskoj

 

Udruga Roda ima otvorene dvije ankete o iskustvima u skrbi za reproduktivno zdravlje žena.

Prva, redovna anketa je namijenjena trudnicama koje su rodile u 2018. i 2019. u Hrvatskoj. Anketa je otvorena do 30. srpnja 2020. Link za pristupanje anketi: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdhEehdYCeuCAjLHQUqcV3SLkSo7ElYeKRpZVvzI9L8gKzmww/viewform.

Rezultati ankete koristit će se u izradi istraživačkih radova, ali i izvještaja o stanju zdravstvene zaštite trudnica, rodilja i babinjača, a slično istraživanje rađeno je u 2015. te se u međuvremenu koristilo za zagovaranje i izvještavanje.

Druga je anketa koju Roda radi s Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova, o iskustvima žena koje su tražile skrb za spontani pobačaj, pobačaj na zahtjev, trudnoću, porod ili babinje, ili pak pedijatrijsku skrb za novorođenče u doba prvog vala pandemije, od 19. ožujka do 10. svibnja 2020. Anketa će biti otvorena do 20. srpnja 2020. Link za pristupanje anketi: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdhru60cxWIydgGWHVurLsWquTtjKvdRtiA24ybfBorTpDiFg/viewform.

- Istraživanje provodimo s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova u svrhu izrade zajedničkog tematskog izvješća o stanju reproduktivnih prava i zdravlja žena tijekom pandemije Covid-19, te zagovaranja izrade i praćenja protokola tijekom kriznih situacija koji podržavaju interes žena i djece i temeljeni su na najboljim praksama - ističu iz udruge Roda.

Roditelji u akciji - RODA skupina je zainteresiranih građanki i građana koja se zauzima za dostojanstvenu trudnoću, roditeljstvo i djetinjstvo u Hrvatskoj. Svojim djelovanjem postali su prepoznati u javnosti u područjima ostvarivanja prava na adekvatnu rodiljnu naknadu i prava na rodiljni dopust, medicinski potpomognute oplodnje, trudnoće i poboljšanja uvjeta rađanja, promociji, edukaciji i savjetovanju o dojenju, edukaciji i podršci roditeljima i budućim roditeljima, sigurnosti djece u prometu te zagovaranju prava djeteta i roditelja za vrijeme bolničkog liječenja djeteta. U svim područjima rada trude se djelovati u više smjerova - informirati i educirati ciljane skupine društva, aktivno (i aktivistički) utjecati na promjene sustava te utjecati na strukture vlasti kako bi se stvorili infrastrukturni, zakonski i ostali preduvjeti promjena koje smatraju nužnima u ostvarenju njihove vizije, društva koje aktivno radi na ispunjavanju potreba te zaštiti i ostvarivanju prava djece, roditelja, budućih roditelja i obitelji u cjelini, uključujući pravo pojedinca na izbor utemeljen na znanju.

 

Autor: Božica Ravlić

 

Povezane vijesti