Ljubica Uvodić Vranić: Drugi će nas više cijeniti kad vide da se borimo za sebe

PITANJE: Verica (37) Već tri godine sam prijavljena na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Radila sam neke sitne poslove na crno, poslala niz zamolbi i sa vremenom gubila samopouzdanje i nadu. Ranije sam bila puna energije, živjela veoma aktivno, uživala u poslu, bavila se sportom, uvijek bila okružena ljudima...

...Sada se osjećam inferiorno, ne mogu se osloboditi negativnih konotacija koje izaziva svaki novi razgovor za posao, ne mogu skupiti snagu da krenem dalje. Imam sve veći strah od traženja posla, to se odražava na sve aspekte mojeg života. Kako dalje? Nekada ne bih spomenula da slabije čujem, međutim sada počinjem razmišljati da je i to razlog mog neuspjeha (nezaposlenost).
ODGOVOR: Draga Verice, idemo naći prvo dobar, kvalitetni aparatić za sluh. Neki su lošiji pa smetaju, neki se fino mogu podesiti. Neki stanu u uho pa se uopće ne vide. Ima ih koji se mogu staviti uz ručku od naočala, ima ih koji stoje iza ušne školjke pokriveni kosom. Čak iako nisu pokriveni kosom ne primjećuju se jer su malih dimenzija.
Mislim, draga Verice, da ćete se time lijepo početi brinuti više o sebi, prvo sluh a onda  i krenuti prema onome što nas sve čeka dok smo god živi – briga i borba za sebe. Kad nas drugi vide da se borimo za sebe, i da se ne prepuštamo bezvoljnosti, lakše će nas prihvatiti i ostavit ćemo bolji dojam u svakom razgovoru koji budemo obavljali u vezi posla ili druženja.
Sve što napravite zapišite! Povremeno pogledajte zabilješke kako biste se podsjetili na sve ono korisno što radite.
U mojoj knjizi Avantura osobne promjene – Priručnik za odrasle koji žele još rasti ako je kupite u knjižari dobit ćete u njezinoj stražnjoj korici cd – moje kratko izlaganje o njegovanju samopouzdanja.
Družite se što više možete. Dođite i u Udrugu petkomu5 u Drenovačkoj 4, u Zagrebu,  te o našem rasporedu pogledajte na www.petkomu5.hr

Ljubica Uvodić Vranić, profesorica psihologije