ZADAR Kao turističko odredište s višestoljetnom tradicijom, grad je otvoren za osobe s invaliditetom

Zadarski Tourism4All ima za cilj predstaviti ljepote grada, turističke atrakcije i druge sadržaje pogodne za osobe s invaliditetom te lokacije i rute koje se mogu posjetiti

 

Poslali smo upit u neke od turističkih zajednica kako bi provjeli pristupačnost nekog odredišta osobama s invaliditetom, od pristupa plaži, do mogućnosti konzumiranja ostalih sadržaja i znamenitosti. Tako iz Turističke zajednice grada Zadra kažu da je Zadar otvoren za sve putnike pa vidimo u nastavku što to Zadar može pružiti osobi s invaliditetom.

-Sve informacije o sadržajima za osobe s invaliditetom na pet jezika ćete pronaći na našoj web stranici zadar.travel/hr/istrazi/pristupacnost-u-zadru, poručuju iz Turističke zajednice.

Informacije su iskoordinirane s najvažnijim udrugama za osobe s invaliditetom na našem području: Udruga slijepih Zadarske županije, Udruga osoba oštećena sluha te krovna Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije.

Upravo je potpisan Ugovor između Grada Zadra i tvrtke Lloyds, koja je razvila našu novu stranicu o potpunoj prilagodbi  predmetne web stranice osobama s invaliditetom, i to do kraja kolovoza shodno uputstvima o digitalnoj pristupačnosti Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva te zakonskoj regulativi

Projekt će biti financiran putem EU fonda pod nazivom Tourism4All, čije propozicije možete vidjeti ovdje: www.italy-croatia.eu/web/tourismforall – kazali su nam iz Turističke zajednice grada Zadra.

Zadarski Tourism4All ima za cilj predstaviti ljepote grada, gradske atrakcije i druge sadržaje pogodne za osobe s invaliditetom te lokacije i rute koje se mogu posjetiti.

A sad krenimo u tekstualnu šetnju Zadrom.

Stari dio grada, kojega u Zadru zovu Poluotok, potpuno je prikladan za kretanje osoba s invaliditetom, a rampe s prilazima postavljene su na svim mjestima gdje postoji razlika u terenu. Prilagodba nije izvršena samo na zadarskim ulicama, već i unutar većine gradskih institucija i znamenitosti koje se nalaze na Poluotoku. Kneževa palača, Muzej antičkog stakla i katedrala svete Stošije u potpunosti zadovoljavaju kriterije za invalidne osobe, a dostupne su i moderne gradske atrakcije te svjetski poznate instalacije Morske orgulje i Pozdrav suncu. Kriterije djelomično zadovoljava i crkva svetoga Šime, dok je Park Vladimira Nazora u potpunosti prilagođen zahtjevima osoba s invaliditetom.

Suvremeni Turističko-informativni centar  u Zadru u potpunosti je prilagođen za kretanje osoba s invaliditetom, a pristupačni su i lokalni uredi u Diklu i Puntamici. Shopping centar Supernova na izlazu iz grada uz Jadransku magistralu ima najbolji WC za osobe s invaliditetetom,  a City Galleria na Relji je također pristupačna. Sve linije javnog gradskog autobusnog prijevoza zadovoljavaju uvjete. Na trajektnim linijama osobe s invaliditetom mogu koristiti donji putnički dio broda.

Na svim parkiralištima u Zadru osigurano je nekoliko mjesta za osobe s invaliditetom koja su besplatna, dok se mjesečna invalidska karta po povoljnoj cijeni (25 kuna) može kupiti na blagajni gradskog poduzeća Obala i lučice (Andrije Medulića 2), i to od ponedjeljka do petka (8-14 sati) te subotom (8-12 sati). Mjesečna karta vrijedi za parking u 2., 3. i 4. parkirališnoj zoni. Uredi Jadrolinije na Poluotoku i luci Gaženica, uredi agencije Miatours, G & V Iadera su također pristupačni.

Turistička zajednica Zadar u postupku je prikupljanja podataka o privatnom smještaju prilagođenom osobama s invaliditetom, koji će potom uključiti u opis objekata na Zadar Travel aplikaciji (Zadar travel app) i njezinoj desktop verziji. Time će se omogućiti i olakšati internetsko pretraživanje privatnog smještaja. 

Na području Zadra postoje dvije plaže koje su prilagođene osobama s invaliditetom; plaža Vitrenjak (Jedriličarski klub Uskok) ima sunčalište i rampu, a plaža Kolovare montažni WC i aqualift u razdoblju ljetne sezone od 20. svibnja do 1. rujna.  Tijekom sezone, na plaži Vitrenjak je dostupna asistencija u periodu od 8-11 te 17-20 sati. Javna plaža u Petrčanima djelomično je prilagođena s prilazima u more, dok hotelski kompleks Pinija ima otvoren pristup plažama uz uređene ulaze.

Gradski hotel Bastion vrhunski je zadarski hotel koji može primiti 50 osoba s poteškoćama u kretanju, a osobama s invaliditetom prilagođeni su kampovi Falkensteiner Premium Camp Borik na Puntamici te Zaton Holiday Resort koji je kompletno prohodan s uređenim ulazima u more i potpuno prilagođenim sanitarnim čvorom. Hotel Kolovare ima osiguran pristup osobama s invaliditetom, a uvjete zadovoljavaju još Hotel Pinija, Falkensteiner Iadera, Falkensteiner Didaora, Falkensteiner Funimation, Hotel Zadar i Hotel Porto s rampama, liftom i restoranom. Hotel Petrčane ima sobu za osobe s invaliditetom i parking, Teatro Verdi također ima parking, kao i Hotel Niko.

Windward Hostel i Hi Hostel u potpunosti su prilagođeni osobama s poteškoćama u kretanju, dok Hostel 4 You djelomično ispunjava te uvjete.

Zgrada Sveučilišta u Zadru, Osnovna škola Zadarski otoci i Gimnazija Vladimira Nazora također su prilagođeni osobama s invaliditetom. Sve kriterije zadovoljava i Športski centar Višnjik sa zatvorenim bazenom. Znanstvena knjižnica u Zadru u potpunosti je prilagođena osobama s invaliditetom, teže pokretnim te slijepim i slabovidnim osobama, a ima Odjel za osobe s invaliditetom u prizemlju zgrade. Gradska knjižnica Zadar u potpunosti je prilagođena osbama s invaliditetom kao i uredi Hrvatskih pošta. Pristup osobama s poteškoćama u kretanju osiguran je u svim ljekarnama na Poluotoku, dežurnoj ljekarni, Općoj bolnici u Zadru i Hitnoj pomoći.

Kako bi osobe smanjene pokretljivosti, osobe u invalidskim kolicima i obitelji s dječjim kolicima mogle upoznati ljepote NP 'Krka', omogućen im je obilazak sljedećih lokaliteta: Skradinski buk, Roški slap, Manastir Krka, Burnum, pješačke staze i vidikovci. Sve mogućnosti obilaska za osobe smanjene pokretljivosti nalaze se na službenim stranicama NP Krka. Taktilna mapa cijelog toka Krke nalazi se ispred ispostave u Skradinu. Taktilna mapa Skradinskog buka nalazi se na 'carskom vidikovcu' na Skradinskom buku. Posebna pomagala osobama smanjene pokretljivosti Ustanova ne pruža.

Osobe s invaliditetom imaju pristup info centrima u Parku prirode Vransko jezero (ornitološki rezervat Crkvine, vidikovac Kamenjak i lučica Prosika). Osobe u invalidskim kolicima mogu pristupiti te u kolicima proći poučne staze na lokacijama Crkvine i Prosika, dok na vidikovcu Kamenjak mogu pristupiti malom vidikovcu. Slijepe osobe mogu doći u pratnji, međutim poučne table nisu pisane na Braillovom pismu te stoga nisu prilagođene slijepim osobama. U Parku prirode Vransko jezero ne postoje posebna pomagala ili prometala u svrhu kretanja osoba s invaliditetom. Sanitarni čvor na lokaciji lučica Prosika prilagođen je osobama s invaliditetom, odnosno ima pristup invalidskim kolicima.Nacionalni park Plitvička jezera

Osobe čiji invaliditet iznosi više od 50 posto uz predočenje invalidske iskaznice ostvaruju besplatan ulaz u Nacionalni Park Plitvička jezera. Najčešće korišten materijal za putove i mostove unutar Nacionalnog parka je drvo.  Mostići su rađeni tako da između svake oblice postoji određeni razmak koji bi prilikom korištenja invalidskih ili dječjih kolica izazivalo neugodne vibracije osobi koja ih koristi. Također, postoje dijelovi staza koji iz mostića prelaze u stepenasti oblik te bi bilo potrebno podignuti kolica što može zahtijevati dodatan napor osobe koja je u pratnji. Iz navedenih razloga savjetujemo osobama s invaliditetom (invalidska kolica) kretanje dijelom područja čija konfiguracija omogućava kratki obilazak Gornjih i Donjih jezera.

Sa Donjih jezera, odnosno s Ulaza 1 gdje se može vidjeti na prvom vidikovcu veličanstveni pogled na Veliki slap. Dalje nastaviti stazom po vrh kanjona gdje se iznad vide Donja jezera do St1. Zatim se s vlakom ide do vrha do St3 gdje se može vidjeti najviše jezero Prošćansko jezero te sa sljedećim vlakom ( svakih pola sata) se vratiti na St2.

Sa Gornjih jezera, tj. iz Ulaza 2 sa St2 idete stazom do pristaništa p1 i električnim brodom se prebace do pristaništa p3.  Sa sljedećim brodom (svakih pola sata) se vratiti do pristaništa P1 i stazom se vratiti na St2. Na gornjoj cesti na St2 čekati slijedeći vlak te se vratiti na St1 odnosno nastaviti po vrh kanjona natrag na Ulaz 1.

Sanitarni čvorovi za osobe s invaliditetom nalaze se na slijedećim lokacijama:

- restoran Lička kuća

- Ulazu 1

- hotel Jezero (neposredna blizina Ulaza 2, odnosno pomoćnog ulaza Flora)

- ugostiteljski objekt Kozjačka draga (na pristaništu broda P3)

Kontakti koji će vam dobro doći ako planirate doći u Zadar na četiri kotača:

Posudionica medicinskih pomagala Zadar

Obala kneza Branimira 18

Mob: +385 99 6666 690

Email: posudionicazd@gmail.com

Radno vrijeme: utorak 10 – 12 sati, četvrtak 17 – 19 sati

Udruga slijepih Zadarske županije Zadar

Poljana Požarišće 1, 23000 Zadar

Tel./Fax: +385 23 250-546

E-mail: udruga.slijepih.zadarske.zupanije@zd.t-com.hr

Predsjednik: Slobodan Vladović

Udruga osoba oštećena sluha Zadar

Ruđera Boškovića 6/3, 23000 Zadar

Tel./Fax: +385 23 213 442

E-mail: udruga.osoba.ostecenog.sluha@zd.t-com.hr

Sve osobe s invaliditetom i njihove obitelji mogu se za savjet, prijevoz kombi vozilom, pomoć i dodatne informacije obratiti Udruzi tjelesnih invalida Zadarske županije u Zadru, na sljedeće kontakte:

 Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije Zadar

Ulica obitelji Stratico 1

Tel./Fax: +385 23 213 885

Email: uti-zadar@zd.t-com.hr

Tajnik Udruge:  Filip Jadrijev

 

Autor: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti