ZA DUGOTRAJNO NEZAPOSLENE Osam sudionica programa 'Zaželi' dobile uvjerenja o stručnom usavršavanju

Projekt vrijedan 10.3 milijuna kuna od dvostrukog je značaja budući da su s jedne strane do radnog mjesta došle dugotrajno nezaposlene žene, a s druge strane stariji i nemoćni, jedna od najosjetljivijih skupina našeg društva, dobila je prijeko potrebnu pomoć

 

Jedan od njih je i projekt 'Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije' kojeg Županija kao nositelj provodi u suradnji sa 12 partnera i projekt privodi kraju.

Putem njega tijekom dvije godine radilo je 70 žena koje su brinule o 350 korisnika na području Bjelovarsko-bilogorske županije, mahom starijih i nemoćnih osoba te osoba s invaliditetom.

Projekt vrijedan 10.3 milijuna kuna od dvostrukog je značaja budući da su s jedne strane do radnog mjesta došle dugotrajno nezaposlene žene, a s druge strane stariji i nemoćni, jedna od najosjetljivijih skupina našeg društva, dobila je prijeko potrebnu pomoć.

Svaka zaposlena žena brinula je o pet korisnika koje su redovno obilazile i pružale im svu potrebnu pomoć, bilo da se radi o obavljanju kućanskih poslova, nabavci lijekova, pomoći pri obavljanju osobne higijene ili pak održavanju domaćinstva te kuhanju obroka. Nikako ne treba zanemariti ni socijalni kontakt i razgovor koji su od iznimne važnosti.

Također, projekt nudi i mogućnost stručnog usavršavanja. Nakon dvije godine rada s korisnicima 49 žena od početka lipnja ove godine pohađa edukacije.

- Bilo je to jedno jako lijepo iskustvo, puno toga sam naučila, pomagala sam starijim osobama koliko god sam mogla. Hvala vam na edukaciji koju sam prošla i novim znanjima koje sam stekla. Nije mi bilo teško obavljati ovaj posao, a osim same pomoći u kući korisnicima je od iznimnog značaja razgovor i komunikacija i to je on što ovaj projekt pruža - rekla je Marica Petek iz Pomoći u kući starijim osobama Općine Veliko Trojstvo.

- Zadovoljna sam projektom i edukacijom koju sam pohađala. Nadam se da će mi u budućnosti koristiti i to mi je jedan veliki plus - istaknula je Helena Sabo iz Centra za pomoć i njegu u Općini Veliki Grđevac.

- Bilo mi je lijepo biti dio ovoga projekta, moji su svi korisnici bili zadovoljni, najviše im je značio razgovor. Obavljala sam sve što je bilo potrebno poput odlaska po namirnice u trgovinu, pomoći pri odlaska liječniku i ostalog. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovom projektu. Doškolovanje mi nije bilo teško, radila sam u Njemačkoj tako da mi nije bio problem raditi u velikoj kuhinji. Bilo je lijepo - naglasila je Mirjana Radović Marović iz Općine Velika Pisanica.

Bjelovarsko-bilogorska županija na taj način svim zainteresiranim ženama omogućila je stjecanje dodatnih znanja i vještina, a za edukacije za pomoćne kuharice izdvojila je 25.600 kuna.   Svim polaznicama bio je organiziran i prijevoz.

Treba istaknuti kako je riječ o programima koji se upisuju u radnu knjižicu te se samim time povećava mogućnost zapošljavanja žena na tržištu rada.

Bjelovarsko-bilogorska županija prijavila je i nastavak ovog projekta na natječaj Zaželi program zapošljavanja žena – faza II u vrijednosti 5,6 milijuna kuna, što je jedan od najvećih iznosa u Hrvatskoj.  Projektom će biti obuhvaćena 61 žena koje će skrbiti o 366 korisnika.

Na taj način Bjelovarsko-bilogorska županija pruža sustavnu brigu i skrb našim starijim i nemoćnim sugrađanima, omogućuje im prijeko potrebnu pomoć te samim time poboljšanje kvalitete života.

- Ovaj program mi je posebno drag zato što je to prvi program koji smo ostvarili vezano uz novu mogućnost, a to je da se pomoć u kući prebaci u europski program. U našoj županiji više od 20 posto stanovnika ima preko 65 godina i treba pomoć koja im se pruža. Okvir ovog programa pomoć je našim sugrađanima treće životne dobi ponajviše, usavršavanje onih koji su zaposleni u programu, zaposlenje ljudi koji nisu bili u mogućnosti tada dobiti posao i to je za mene jedan od najvažnijih programa sa svime onime što iza njega stoji, a to je briga nas o našim sugrađanima koju ste vi proveli. Ja vam zahvaljujem na tome i čestitam na uvjerenju koje ste dobili i znanjima koja ste usvojili - istaknuo je prilikom uručenja uvjerenja o osposobljavanju župan Damir Bajs.

 

Autor: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti