ZAGREBAČKA ŽUPANIJA Projekt 'Naš plavi svijet' kojim će se oformiti životna zajednica za odrasle osobe iz spektra autizma

Sustav nema pravo rješenje za odrasle osobe iz spektra autizma. Nakon školske dobi, koja se 'provuče' do 21. godine starosti, o osobama s autizmom nema kontinuirane skrbi, navode iz Udruge za autizam Zagreb

 

Udruga za autizam Zagreb, kroz projekt 'Naš plavi svijet', dobila je iz Europskog fonda za regionalni razvoj 8,2 milijuna kuna (100 posto potrebnih sredstava) za rekonstrukciju, dogradnju i prenamjenu stare škole u Gornjem Vukšincu (općina Dubrava) u životnu zajednicu za odrasle osobe iz spektra autizma.

Nakon Mostara (također općina Dubrava) i zagrebačkoga naselja Sopnica-Jelkovec bit će ovo treća životna zajednica Udruge za autizam Zagreb. U njoj će biti smješteno osam odraslih osoba s poremećajem iz spektra autizma.

- Sustav nema pravo rješenje za odrasle osobe iz spektra autizma. Nakon školske dobi, koja se 'provuče' do 21. godine starosti, o osobama s autizmom nema kontinuirane skrbi. Postoje stacionarni centri, ali prema svjetskim iskustvima i stručnim znanjima o autizmu to nije adekvatan način skrbi. Prije deset godina otvorili smo našu prvu životnu zajednicu u Mostarima, u kojoj svaki korisnik ima svoju sobu. U zgradi je i dnevni boravak, kuhinja, radne prostorije... i u njoj korisnici, zajedno s asistentima, žive svoj modificirani obiteljski život. Inzistiramo da asistenti budu ljudi iz lokalne zajednice, koji će onda i sami širiti svijest o potrebi prihvaćanja drugih i drugačijih - rekao je Igor Ružić, predsjednik Udruge za autizam Zagreb.

 

U ime partnera projekta, Općine Dubrava, na početnoj konferenciji projekta 'Naš plavi svijet' prisustvovao je zamjenik općinskoga načelnika Ante Grizelj. Zahvalio je Zagrebačkoj županiji, osnivaču OŠ Dubrava, što je dala suglasnost da se zgrada negdašnje područne škole u Gornjem Vukšincu prenamijeni u životnu zajednicu osoba s autizmom.

- U današnje vrijeme školske zgrade u ruralnim sredinama često budu zapuštene i nagrđuju vizuru okoliša. Stoga veseli što će se zgrada škole u Vukšincu adaptirati - rekao je Grizelj, naglasivši važnost europskih fondova kojima se mogu financirati ovakvi ali i drugi razvojni projekti u lokalnim zajednicama.

Osim rekonstrukcije, dogradnje i prenamjene zgrade nekadašnje škole u Gornjem Vukšincu, projekt 'Naš plavi svijet' obuhvaća i uređenje senzoričkoga parka za djecu vrtićke dobi i osobe s invaliditetom u samom središtu naselja Dubrava. Provedba projekta počela je u srpnju ove, a završit će krajem 2022. godine.

U ime Županije početnoj konferenciji projekta prisustvovao je Ivan Filipović iz Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje.

 

Autor: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti