NOVA STUDIJA Ni cijepljenje protiv svinjske gripe tijekom trudnoće ne uzrokuje autizam

Studija za studijom pokazuje je da ne postoji veza između cijepljenja dojenčadi i autizma. Iako većina aktivista protiv cijepljenja odbija prihvatiti ovu činjenicu, nekolicina je ‘napredovala’ tvrdeći da je ta veza manje izravna

 

Prema ovoj novoj verziji, cijepljenje protiv svinjske gripe tijekom trudnoće kod djeteta izaziva autizam - što, čini se, smatraju mnogo gorim od umiranja od bolesti koju cjepivo sprečava. Međutim, nova recenzirana studija pokazuje da ni ova navodna veza ne drži vodu.

Razvidno je da je trudnoća loš period za dobiti gripu, posebno u godini u kojoj su sojevi neobično opasni. Međutim, još od katastrofe izazvane lijekom Contergan 1960-ih godina, postoji opravdana zabrinutost da bi nešto proglašeno sigurnim za sve ostale moglo predstavljati opasnost za fetus u razvoju, zbog čega mnoge trudnice nisu sigurne trebaju li se cijepiti ili ne.

Profesor Jonas Ludvigsson sa švedskog Karolinska instituta usporedio je gotovo 40.000 djece čije su majke cijepljene protiv H1N1 ‘svinjske gripe’ tijekom trudnoće u 2009. i 2010. godini s više od 29.000 majki koje nisu cijepljene.

Rezultati jasno pokazuju da, ako postoje kakve posljedice cijepljenja, one su vezane ili za nešto rjeđe ili teže za mjerenje od dijagnoze poremećaja iz spektra autizma. Ludvigsson u časopisu Annals of Internal Medicine izvještava da je kod jedan posto djece čije su majke cijepljene protiv gripe dijagnosticiran autizam do šeste godine života. Za one čije majke nisu cijepljene, ta je brojka iznosila 1,1 posto. Kontrola ostalih čimbenika poput majčine dobi ili pušačkih navika nije promijenila ishod. Bez obzira na sve, autizam nije bio češći među djecom čije su se majke cijepile.

Ludvigsson nije našao razliku ni kada je fokus sužen samo na žene koje su cijepljene tijekom prvog tromjesečja. Nalaz je posebno značajan jer su prethodne studije bile proturječne u pogledu sigurnosti u prvom tromjesečju, piše IFLScience.

- Naša su otkrića važna jer neki ljudi sumnjaju da cijepljenje može uzrokovati autizam i čini se da pokret protiv cjepiva raste u zapadnom svijetu - rekao je Ludvigsson u izjavi.

- Istraživanje cijepljenja nikada nije bilo važnije. U iščekivanju cjepiva protiv Covida-19, milijunima trudnica vjerojatno će biti ponuđeno takvo cijepljenje. Iako naša istraživačka skupina nije proučavala učinke Covid-19 cjepiva, naše istraživanje o cijepljenju protiv H1N1 nadograđuje trenutna saznanja o cjepivima, trudnoći i općenito bolesti potomaka.

Iako je epidemija svinjske gripe 2009.-2010. rezultirala sličnim brojem smrtnih slučajeva širom svijeta kao i uobičajena sezonska gripa, predstavljala je veću prijetnju djeci i ženama u kasnoj trudnoći, što je dovelo do većih stopa cijepljenja.

 

Autor: Damir Fatušić

 

Povezane vijesti