UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM SLATINA Potpisani ugovori s deset pomoćnika u nastavi

Ove godine je Virovitičko-podravska županija odlučila pomoći s prijavom, u ovom slučaju Udruzi osoba s invaliditetom Slatina. Mi smo za sve učenike pripremili potrebnu dokumentaciju, zaključila je pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje Vesna Šerepac

 

Na primjeru 'pomoćnika u nastavi', vidi se odličan prikaz suradnja Županije i neke od udruga civilnog društva. Naime, u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije održano je potpisivanje ugovora pomoćnika u nastavi i stručnoga komunikacijskog posrednika učenicima s teškoćama u razvoju za školsku 2020./2021. godinu, a vezano uz neposredan rad s učenicima s teškoćama u razvoju. Sredstva je, kao jedina takva udruga u VPŽ, za deset pomoćnika u nastavi dobila Udruga osoba s invaliditetom Slatina. Oni će se brinuti za desetero učenika. Projekt je to koji je financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, vrijedan 347.235,20 bespovratnih kuna.

Ovaj projekt, u čijoj izradi je sudjelovala Virovitičko-podravska županija, omogućit će veći obuhvat učenika kojima je potrebna pomoć u savladavanju nastave. Do sada je Županija potpisala ugovore s 41 pomoćnikom u sklopu projekta 'In-In - integracija i inkluzija', a za još tri će biti potpisani ugovori s jedinicama lokalne samouprave, odnosno općinama Pitomača i Špišić Bukovica. Naravno, s time ova priča ne staje.

- Sam proces osiguravanja pomoćnika nije završen, trajat će tijekom cijele školske godine. Za sve one učenike za koje se bude osigurao pomoćnik u nastavi, župan će sklapati sporazume sukladno dogovorima s čelnicima lokalne samouprave - naglasila je Vesna Šerepac, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ.

Ovo je inče, bilo prvi put da se je projekt prijavljivao na ovaj način.

- On se je prijašnjih godina provodio samostalno. Ove godine je Virovitičko-podravska županija odlučila pomoći s prijavom, u ovom slučaju Udruzi osoba s invaliditetom Slatina. Mi smo za sve učenike pripremili potrebnu dokumentaciju. Poštujući pravilnike, zakonske i podzakonske akte, pokazalo se kako suradnja s udrugama iz civilnog sektora, može biti jako dobra - zaključila je Vesna Šerepac.

S ovih desetero pomoćnika u nastavi, Udruga osoba s invaliditetom Slatina ima čak 72 zaposlene osobe.

- Mi smo predstavnici civilnog društva, imamo 72 djelatnika koji se financiraju iz različitih projekata. Ovo je prvi puta da smo projekt prijavili u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom. Provodimo i projekte 'Zaželi', 'Pomoć u kući'. Kroz projekt 'pomoćnika u nastavi' podižemo samopouzdanje djeci koja imaju teškoću. Ona dobivaju podršku i olakšava im se integraciju u razred. Naravno, pomoćnici puno pomažu i učitelju jer su oni na raspolaganju učeniku za sve što mu treba, pa se učitelj može posvetiti predavanju nastavnog sadržaja i svim učenicima u razredu - naglasila je Dinana Zelenka, predsjednica Udruga osoba s invaliditetom Slatina.

Sara Santner, iz Slatine i prošle godine je bila 'asistent u nastavi'.

- Ove godine sam istom učeniku asistent, kao i lani. Suradnja je bila odlična, kako s učenikom, Osnovnom školom Josipa Kozarca, pedagoginjom, ravnateljicom, županijom, udrugom. Zadovoljna sam ovim projektom jer pomažemo učenicima kojima je to potrebno i radimo ono što volimo - kazala je Sara.

 

Autor: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti