SABOR Donesen Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba i dvije županije

Vlada je prihvatila moj amandman kojim je omogućeno osobama s invaliditetom te obiteljima u kojima su na dan 22. ožujka 2020. živjele osobe s invaliditetom da ne participiraju u obnovi, kazala je saborska zastupnica Ljubica Lukačić

 

Hrvatski sabor u petak je većinom glasova donio Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji. Od 138 nazočnih zastupnika, za zakon je glasovalo njih 124, suzdržanih je bilo deset, protiv četvero. Broj glasova koje je zakon dobio govori da su za njega glasovali i oporbeni zastupnici.

Zakon definira model po kojem će konstrukcijsku obnovu zgrada 60 posto financirati država, a po 20 posto Grad Zagreb i županije te vlasnici nekretnina. Vlasnicima s minimalnom plaćom i bez značajnije imovine, država i županija, grad ili općina u potpunosti će financirati tu obnovu.

- Vlada Republike Hrvatske je prihvatila više od 40 amandmana. Među njima je i moj amandman kojim je omogućeno osobama s invaliditetom te obiteljima u kojima su na dan 22. ožujka 2020. živjele osobe s invaliditetom da ne participiraju u obnovi - napisala je na svom Facebook profilu saborska zastupnica Ljubica Lukačić.

- Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike donijet će upute u kojima će biti navedeno kojim će se dokumentima dokazivati invaliditet. Dakle, sobe s invaliditetom su oslobođene od uplate sredstava za konstrukcijsku obnovu obiteljskih kuća, poslovnih, stambeno-poslovnih i višestambenih zgrada te gradnju zamjenskih obiteljskih kuća - objasnila je Lukačić.

Plaćanja iznosa od 20 posto bit će, dakle, oslobođeni i vlasnici nekretnina ako njihov dohodak u protekloj i tekućoj godini ne prelazi 4.000 kuna. Isto vrijedi i za one čija je ukupna imovina na dan potresa vrijedila manje od 200.000 kuna. Participiranja su oslobođeni i ratni vojni invalidi.

U slučaju da vlasnik ili suvlasnik proda obnovljenu nekretninu u roku od pet godina, morat će u cijelosti vratiti sredstva koja je uložila država ili županija, javlja portal Lider Media.

Obiteljska kuća zakonom je definirana kao stambena zgrada do 400 metara kvadratnih s najviše tri posebna dijela od kojih je najmanje jedan stan te onaj kojim se omogućuje obnova zgrada u slučaju bespravnih zahvata na konstrukciji zgrade tako da vlasnik ili suvlasnik podmiri troškove povratka zgrade u stanje prije bespravne rekonstrukcije. Jednom godišnje, do kraja lipnja za prethodnu godinu, Vlada će Saboru morati podnijeti izvješće o učincima Zakona o obnovi.

U potresu 22. ožujka u Zagrebu je oštećeno 25 tisuća zgrada, u Krapinsko-zagorskoj županiji 409 te 510 u Zagrebačkoj županiji, ukupno 26 tisuća zgrada. Oko 1,5 posto oštećenih zgrada javne je namjene, a 98,5 posto su zgrade u privatnom vlasništvu. Razmjeri štete procijenjeni su na oko 86 milijardi kuna, što je oko 60 posto godišnjeg državnog proračuna.

 

Autor: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti