ZAJEDNO MOŽEMO SVE I ove godine osigurani pomoćnici u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju

Preko navedenog projekta, ove školske godine 2020.-2021. ukupno će se financirati 72 pomoćnika u nastavi za 74 učenika, dok će se 29 pomoćnika u nastavi za 30 učenika s teškoćama financirati preko projekata udruga s područja Dubrovačko-neretvanske županije

 

U školskoj godini 2020.-2021. u osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač Dubrovačko-neretvanska županija započela su sa radom 103 pomoćnika u nastavi za 106 učenika s teškoćama u razvoju.

Podsjetimo, Dubrovačko-neretvanska županija nositelj je projekta 'Zajedno možemo sve! - 4'  provedbom kojeg se, već četvrtu školsku godinu zaredom, osiguravaju sredstva za financiranje pomoćnika u nastavi za učenike osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač županija. Ukupna vrijednost projekta je 12.684.504,00 kuna, od kojih 8.000.000,00 kuna (63,07 posto) iznose bespovratna EU sredstva, a udio financiranje iz proračuna Dubrovačko-neretvanske županije iznosi 36,93 posto, odnosno 4.684.504,00 kune.

Preko navedenog projekta, ove školske godine 2020.-2021. ukupno će se financirati 72 pomoćnika u nastavi za 74 učenika, dok će se 29 pomoćnika u nastavi za 30 učenika s teškoćama financirati preko projekata udruga sa područja Dubrovačko-neretvanske županije, a koje pružaju usluge pomoćnika u nastavi/stručnog komunikacijskom posrednika s kojima županija ima dugogodišnju uspješnu suradnju, a to su: Udruga osoba s invaliditetom 'Prijatelj' iz Metkovića, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama 'Radost' iz Ploča, Udruga osoba s posebnim potrebama 'Vincenca' Blato, Udruga cerebralne i dječje paralize doline Neretve 'Leptirići' te korčulanska humanitarna Udruga 'Kap u moru', dok će dva pomoćnika u nastavi financirati Općina Vela Luka.

I ove godine, prije početka rada s učenicima s teškoćama, u okviru provedbe projekta 'Zajedno možemo sve! - 4' organizirana je eduakcija i stručno osposobljavanje za pomoćnike u nastavi kojima je ista nedostajala, te su se polaznici stručnog osposobljavanja kroz 20 sati online predavanja upoznali sa odgojno obrazovnim potrebama učenika s teškoćama, odgojno obrazovnom inkluzijom, s karakteristikama i pravima učenika s teškoćama, te su razvijali metode pružanja podrške u odgojno obrazovnom procesu za učenike s teškoćama.

Dugogodišnje iskustvo provedbe projekta 'Zajedno možemo sve!' pokazalo je da uvođenje pomoćnika u nastavi u školi predstavlja izuzetno kvalitetan oblik pomoći podrške učenicima s teškoćama koji su uključeni u redovni sustav odgoja i obrazovanja. Uključivanjem pomoćnika u nastavne programe osnovnih i srednjih škola uvelike se doprinosi primjerenijoj socijalnoj integraciji, uspješnijem školskom uspjehu svih učenika, promijenjenim stavovima učitelja/nastavnika te njihovoj realnijoj procjeni odgojno obrazovnih potreba učenika s teškoćama u razvoju, a samim time i aktivnijim sudjelovanjem učenika s teškoćama u svim aspektima školovanja.

 

Autorica: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti