EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI Mobilnost s nultim emisijama za sve

Sudjelovanje u kampanji gradovima pruža priliku približiti građanima prednosti izbora ekološki prihvatljivijeg prijevoza kojim bi se ostvario napredak u smjeru što kvalitetnije mobilnosti u Europi

 

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna. Ova europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnje automobilom.

Ovogodišnji, 19. po redu Europski tjedan mobilnosti najavile su ove srijede u Gradskoj upravi zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić te pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić, a potpisom Povelje o pristupanju ETM-u i službeno je započeo Europski tjedan mobilnosti u Zagrebu.

Slogan ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti 'Mobilnost s nultim emisijama za sve' ('Zero-emission mobility for all') odražava ambiciozan cilj ugljično-neutralnog kontinenta do 2050. godine, predstavljen u Europskom zelenom planu. Temom se također želi istaknuti važnost prijevoza s nultim emisijama i promicanje uključivog pristupa koji obuhvaća sve građane.

Europski tjedan mobilnosti pruža idealnu priliku za prezentaciju održive mobilnosti lokalnim stanovnicima i objašnjenje izazova s kojima se gradovi suočavaju. Sudjelovanje u kampanji gradovima pruža priliku približiti građanima prednosti izbora ekološki prihvatljivijeg prijevoza kojim bi se ostvario napredak u smjeru što kvalitetnije mobilnosti u Europi.

Vrhunac tjedna je Dan bez automobila (22.9.), kad gradovi sudionici jedan dan određuju jedno ili niše područja namijenih isključivo pješacima, biciklistima i sredstvima javnog prijevoza.

Grad Zagreb je od 2001. uključen u obilježavanje Dana bez automobila, a devetnaestu godinu za redom organizira sedmodnevni program aktivnosti, zadovoljavajući kao 'zlatni sudionik' sva tri kriterija. S ponosom ističemo da je 2008. i 2011. uvršten među finaliste, dok je 2012. godine osvojio prvo mjesto i prestižnu nagradu Mobility Award 2012.

Koordinator programskih aktivnosti Europskog tjedna mobilnosti je Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a u njegovu obilježavanju sudjeluju i ostali gradski uredi, službe, ustanove i brojne udruge.

Na sudjelovanje u Europskom tjednu mobilnosti pozvani su svi gradovi iz i izvan Europe. Njihova online prijava bit će odobrena ako zadovoljavaju barem jedan od sljedećih kriterija: organizirali su aktivnosti u tjednu od 16. do 22. rujna, uzimajući u obzir godišnju temu događanja; uveli su barem jednu novu trajnu mjeru kojom se pridonosi prelasku s osobnih automobila na održiva prijevozna sredstva. Mjere uvedene u posljednjih 12 mjeseci također su prihvatljive pod uvjetom da se mjere promiču u tjednu od 16. do 22. rujna; obilježili su Dan bez automobila, poželjno 22. rujna, odvajanjem jednog ili više područja rezerviranog isključivo za pješake, bicikliste i javni prijevoz najmanje jedan cijeli dan (jedan sat prije početka i jedan sat nakon završetka radnog vremena).'Zlatni sudionici' mogu postati samo oni gradovi koji su zadovoljili sva tri gore navedena kriterija i oni se mogu natjecati za nagrade Europskog tjedna mobilnosti.

Grad Zagreb je i ove godine priredio bogat program događanja koji možete vidjeti ovdje.

 

Autorica: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti