UDRUGA ŽIVOT I RADOST CESTICA Započeo projekt 'Jašemo zajedno' namijenjen djeci s teškoćama u razvoju

Terapija konjem i aktivnosti koje uključuju rad s konjem, predstavljaju kvalitetan način provođenja slobodnog vremena djece s teškoćama, a sam projekt 'Jašemo zajedno' s četiri tisuće kuna sufinanciran je iz proračuna Varaždinske županije, rekla je predsjednica udruge Irena Jamnik

 

Udruga za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom Život i radost Cestica, u suradnji sa OPG-om Piljek, Ciglenica Zagorska, provela je prvu od niza aktivnosti u sklopu projekta 'Jašemo zajedno'.

- Riječ je o aktivnostima pomoću konja koje uključuju i rad s konjima, koje su  dokazana metoda rehabilitacije osoba s invaliditetom, fizičkim ili mentalnim poteškoćama u razvijanju i poboljšavanju njihovih vještina te općeg fizičkog i mentalnog zdravlja – rekla nam je predsjednica udruge Irena Jamnik.

Takvim aktivnostima postiže se širok spektar (bihevioralnih, društvenih, emocionalnih, fizičkih, kognitivnih, mentalnih te obrazovnih) napretka osoba s teškoćama, posebno djece. Korist od terapijskog jahanja mogu imati osobe svih dobnih skupina, s različitim oblicima fizičkih, mentalnih i/ili emocionalnih oštećenja.  Aktivnostima pomoću konja postiže se znatan napredak kod velikog broja poremećaja, stanja i bolesti ((Down sindroma, autizma, hiperaktivnosti, ADHD-a) te mnogih drugih.

- S obzirom da djeca s teškoćama često ne pohađaju školu kao njihovi vršnjaci koji nemaju teškoća, djeca s teškoćama češće vrijeme provode kod kuće i u bolnicama, odnosno prostorima za terapijske vježbe. Uzevši to u obzir, terapija konjem i aktivnosti koje uključuju rad s konjem, predstavljaju kvalitetan način provođenja slobodnog vremena djece s teškoćama, a sam projekt 'Jašemo zajedno' s četiri tisuće kuna sufinanciran je iz proračuna Varaždinske županije - rekla je predsjednica udruge Irena Jamnik i dodala:

- Realizaciju samog projekta predvidjeli smo u ljetnim mjesecima, a budući su zbog preporuka i odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, zbog sprječavanja širenja zaraze od koronavirusa (COVID-19), mnoge aktivnosti bile odgođene tako smo s realizacijom započeli tek  početkom rujna od 12 do 16 sati. Nastavak projekta realizirat ćemo u slijedećem razdoblju, a što opet zavisi i od vremenskih uvjeta, raspoloživog vremena korisnika i preporuka Stožera – kazala je Jamnik.

Sve informacije dostupne su na Facebook stranici Život i radost, a svi zainteresirani mogu se javiti i na mobitel, 098 372838, predsjednici Udruge ŽIR Cestica, Ireni Jamnik.

 

Autorica: Anita  Blažinović

 

Povezane vijesti