PANTOVČAK Predsjednik Republike Zoran Milanović primio pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom

Pravobraniteljica Slonjšak na sastanku je istaknula kako je uloga države ključna ukoliko se doista želi unaprijediti postojeći sustav brige za osobe s invaliditetom

 

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je u četvrtak, 24. rujna pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom Anku Slonjšak. Uz pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom na sastanku s predsjednikom Milanovićem bili su zamjenici pravobraniteljice Darijo Jurišić i Mira Pekeč-Knežević, te asistentica pravobraniteljice Slonjšak Jana Milaković.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom upoznala je predsjednika Milanovića s dosadašnjim aktivnostima pravobraniteljstva, informirala ga je o problemima s kojima se susreću osobe s invaliditetom te je upozorila kako još uvijek nisu doneseni neki važni zakoni koji bi sustavno i pravedno riješili položaj i prava osoba s invaliditetom. U tom je kontekstu pravobraniteljica posebno izdvojila Zakon o osobnoj asistenciji i Zakon o inkluzivnom dodatku.

Pravobraniteljica je na sastanku istaknula kako je uloga države ključna ukoliko se doista želi unaprijediti postojeći sustav brige za osobe s invaliditetom. Kao mjere koje država mora poduzeti izdvojila je, između ostaloga, ukidanje cenzusa za naknade s osnove invalidnine, osiguranje usluge u zajednici jer postojeće nisu dovoljne te korištenje sredstava iz fondova Europske unije za one usluge koje sada izostaju. Nadalje, istaknula je kako je kvaliteta života osoba s invaliditetom zbog pandemije izazvane korona virusom dodatno narušena.

Koronavirus ne smije biti izlika za nečinjenje, poručila je pravobraniteljica Slonjšak. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom predložila je Predsjedniku Republike suradnju na obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se obilježava 3. prosinca, što je predsjednik Milanović prihvatio.

 

Autorica: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti