PRAVOBRANITELJICA ZA OSOBE S INVALIDITETOM Održan sastanak s ministrom Josipom Aladrovićem

U nedavno objavljenom e-Savjetovanju o Planu zakonodavnih aktivnosti ovog Ministarstva za 2021. godinu uočeno je kako ponovno nije u planu donošenje dugo očekivanih Zakona o inkluzivnom dodatku i Zakona o asistentima

 

Dana 28. rujna 2020. godine na inicijativu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak, održan je u Zagrebu sastanak s Josipom Aladrovićem, ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i suradnicima, priopćeno je iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Sastanku su prisustvovali pravobraniteljica Anka Slonjšak i zamjenici Mira Pekeč-Knežević i Darijo Jurišić.

Tijekom sastanka razgovaralo se o temama koje se tiču i odnose na prava osoba s invaliditetom iz područja rada, mirovinskoga sustava i sustava socijalne skrbi, koji se sada svi nalaze u djelokrugu ovog jednog ministarstva. Upravo je ovu okolnost pravobraniteljica Anka Slonjšak ocijenila kao dobrodošlu mogućnost cjelovitog pristupa i suštinskog rješavanja pitanja koje se već godinama ponavljaju.

U nedavno objavljenom e-Savjetovanju o Planu zakonodavnih aktivnosti ovog Ministarstva za 2021. godinu uočeno je kako ponovno nije u planu donošenje dugo očekivanih Zakona o inkluzivnom dodatku i Zakona o asistentima. Tijekom sastanka ministar Aladrović je potvrdio kako ovi zakoni nisu u planu za 2021. godinu, a da se to može očekivati eventualno tijekom 2022. godine. Kao razlozi za to, navedene su kompleksnost situacija i financijska zahtjevnost koje ovi zakoni imaju s obzirom na trenutne fiskalne mogućnosti. Pravobraniteljica Slonjšak je istaknula nezadovoljstvo time s obzirom na ogromni značaj ovih zakona za osobe s invaliditetom kao i na višegodišnji rad na njihovim prijedlozima i više puta ponavljana obećanja predstavnika tadašnjeg ministarstva da će konačni prijedlozi biti upućeni u proceduru donošenja. Također, a vezano i za donošenje navedenih zakona, pravobraniteljica Slonjšak dovela je u pitanje način dosadašnjeg rada u radnim skupinama s velikim brojem članova, kada je bilo teško ostvariti koncensus ili uopće teško organizirati efikasan rad. Prijedlog je da se u svakom slučaju rad nastavi u radnim skupinama, da članovi budu stručnjaci, uz uključenost i konzultacije osoba s invaliditetom i roditelja djece s teškoćama u svrhu što kvalitetnije izrade prijedloga navedenih zakona te kako bi izvršna vlast mogla donijeti odluku.

Najavljeno je osnivanje Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom, kao i nastavak rada na novoj Nacionalnoj strategiji o izjednačavanju mogućnosti osoba s invaliditetom, budući da se važeća odnosi na vremensko razdoblje od 2017. do kraja ove, 2020. godine.

Iz Ministarstva je također najavljeno kako će se uskoro pristupiti izmjenama zakonskih odredbi u cilju omogućavanja priznavanje staža s povećanim vremenom trajanja (takozvanog beneficiranog radnog staža) obrtnicima koji su osobe s invaliditetom te da će izdana rješenja kojima se obrtnicima ukida ovo pravo biti poništena. U svezi poticanja zapošljavanja osoba s invaliditetom, istaknuto je da se kao mjera razmatra mogućnost financiranja/sufinanciranja putnih troškova pristupačnog prijevoza za zaposlenike koji su osobe s invaliditetom. Ministarstvo će također ponovno razmotriti, zajedno s nadležnim Zavodom za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, mogućnost da se podnositeljima zahtjeva za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja omogući dobivanje nalaza i mišljenja na temelju kojeg se odlučuje o njihovim pravima što je posebno nužno u slučajevima kada nezadovoljni donesenom odlukom podnositelji odluči koristiti pravne lijekove.

U zaključnom obraćanju ministar Aladrović je izrazio želju da se ovakvi sastanci s konkretnim temama i konkretnim prijedlozima održavaju periodično u istom ili sličnom sastavu, kako bi se mogao potaknuti i pratiti rad u svim područjima za koje je ovo Ministarstvo nadležno.

 

Autorica: Božica Ravlić

 

Povezane vijesti