UDRUGA NISMO SAME U listopadu, mjesecu borbe protiv raka dojke, nosimo roza

Više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju. Redovitim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju, kada su izgledi za izlječenje mnogo veći


 


U listopadu, mjesecu borbe protiv raka dojke, u čitavom se svijetu nastoji osvijestiti žene o tome koliko je važno voditi brigu o svom zdravlju.

Udruga Nismo same  i ove će se godine uključiti u globalnu kampanju sa svima poznatim sloganom 'U listopadu nosimo roza!'. Ružičasta je tradicionalna boja djevojčica i princeza, a također je postala sinonim za karcinom dojke. Ružičaste vrpce svakako su doprinijele povećanju svijesti u javnosti. Naglasak će biti na prevenciji. Kad ste zadnji put pregledali svoje dojke?

Više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju. Redovitim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju, kada su izgledi za izlječenje mnogo veći.

Uz sve dijagnostičke metode, samopregled dojke i dalje ostaje najvažnija i najdostupnija metoda ranog otkrivanje karcinoma dojke. Treba ga provoditi redovito, svaki mjesec u isto vrijeme, tri do pet dana nakon završetka menstrualnog ciklusa.

Svucite se do pasa i stanite pred ogledalo, stavite ruke na bokove, pri jakoj svjetlosti pogledajte ima li na dojkama ili u okolini promjene oblika, je li što natečeno, ima li boranja kože nalik na celulit, odnosno nije li se uvukla jedna od bradavica. Manja razlika u veličini između dojki je prirodna. Dignite ruke, okrećite se pred ogledalom s jedne strane na drugu te u međuvremenu nastavite pregled prema prijašnjim kriterijima.

Obuhvatite dojke dlanovima, jednu za drugom, prvo pregledajte dojku vodoravnim, pa okomitim klizećim kretnjama. Obratite pozornost na otvrdnuća i čvorove. Zatim suprotnom rukom prođite uokolo bradavice unutar areole te ih lagano prignječite, pazeći pritom na eventualno izlučivanje kiselog ili krvavog iscjetka. Ruku na strani bradavice nad kojom se obavlja pregled treba pritom spustiti u viseći položaj.

Nastavite samopregled ležeći na krevetu. I u ležećem položaju morate pregledati rukama dojke i okolinu. Pregled počnite na lijevoj dojci. Laganim pokretima pritom pritišćite i gladite kožu naizmjence, prođite dojku pomoću unutarnje površine (ne vršcima prstiju!) srednjeg prsta i kažiprsta. Napredujte kružnim pokretima po dojci, počevši izvana i odozdo, pritom se sve više približavajte bradavici. Pregled obavite tako da vam lijeva ruka leži pored trupa i tako da vam je ruka ispod glave. Desnu dojku pregledajte na isti način. Opipajte jamu iznad ključne kosti na obje strane. Ruku na strani koja se pregledava smjestite pored trupa. Opipajte oba pazuha sličnim pokretima ruke pazeći pritom na čvorove.

Stranica za podršku ženama koje su pobijedile malignu bolest ili se liječe od nje na poveznici www.nismosame.com.

 

Autorica: Božica Ravlić

 

Povezane vijesti