FEDERACIJA BiH Održane prezentacije o mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom

I dalje su kod zapošljavanja prisutne brojne prepreke, među kojima se ističu pasivnost osoba s invaliditetom, nedovoljna informiranost poslodavaca i stigma u društvu

Zapošljavanje osoba s invaliditetom u Federaciji BiH

 

Zahvaljujući potpori Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Caritas BiH s fondovima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u FBiH i u RS organizira javne prezentacije o mogućnostima zapošljavanja osobama s invaliditetom.

 Kako bi se informirale osobe s invaliditetom i javnost o pravu na rad i zapošljavanje, a u skladu s 27. člankom Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu osoba s invaliditetom, Caritas Bosne i Hercegovine organizirao je Javne prezentacije o mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom. Javna prezentacija je održana 13. listopada 2020. godine u Prijedoru i 14. listopada 2020 godine u Banja Luci.

Na prezentaciji su sudjelovali članovi lokalnih organizacija osoba s invaliditetom kao i predstavnici drugih organizacija civilnog društva i javnih institucija. Sudionicima se obratio  Zlatko Malić u ime Caritasa BiH koji je predstavio opće informacije o projektu te prepreke i mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom.

U drugom dijelu prezentacije predstavnik JU Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida RS, Miloš Marjanović, je govorio o Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju kao i o aktivnostima Fonda. Na prezentacijama je bilo govora i o Caritasovom projektu Yourjob o zapošljavanju mladih u koji se i osobe s invaliditetom mogu uključiti.

Zahvaljujući djelovanju Fondova u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj evidentan je povećan broj zaposlenih osoba  s invaliditetom u odnosu na prethodne godine. Međutim i dalje su prisutne brojne prepreke među kojima se ističu pasivnost osoba s invaliditetom, nedovoljna informiranost poslodavaca i stigma u društvu.

Osobe s invaliditetom imaju pravo na rad i zapošljavanje, zaposliOSI, poruka je s ovih javnih prezentacija.

 Javne prezentacije će se održati u ukupno 20 mjesta u Bosni i Hercegovini: Prijedor, Banja Luka, Gradiška, Derventa, Zenica, Mostar, Travnik, Tuzla, Bijeljina, Višegrad, Foča, Istočno Sarajevo, Sarajevo, Široki Brijeg, Brčko, Livno, Orašje, Trebinje, Travnik i Bihać/Cazin.

Projekt PRO PWDs – Promocija prava na rad i zapošljavanje osoba s invaliditetom financira Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini. U sklopu projekta previđene su javne prezentacije, okrugli stolovi, obuke za mlade osobe s invaliditetom, internet kampanja i sajam zapošljavanja koji će se organizirati sredinom 2021. godine.

 

Autorica: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti