DARIJO JURIŠIĆ Sve što trebate znati o osobama s invaliditetom u zatvorskom sustavu

Na predavanju Darija Jurišića govorilo se o posebnostima prilikom postupanja s osobama različitih vrsta invaliditeta, načinima djelotvorne i ispravne komunikacije, te je praktičnim primjerima ukazao na moguće izazove pravosudnih policajaca u radu

Osoba s invaliditetom u zatvoru

 

Polaznicima 35. temeljnog tečaja pravosudne policije u zatvoru u Zagrebu 21. listopada zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić održao je predavanje 'Osobe s invaliditetom u zatvorskom sustavu'.

Usprkos specifičnim uvjetima izazvanim pojavom bolesti COVID-19, predavanje se odvijalo uživo, u skladu sa smjernicama Nacionalnog stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Polaznici tečaja bili su vježbenici i službenici pravosudne policije Odjela osiguranja u kaznionicama i zatvorima Uprave za zatvorski sustav i probaciju koji su raspoređeni na poslovima u Kaznionici u Glini, Zatvoru u Gospiću, Zatvoru u Osijeku, Zatvoru u Požegi, Zatvoru u Puli, Zatvoru u Splitu i Zatvoru u Zadru.

Tijekom trosatnog izlaganja o osobama s invaliditetom u zatvorskom sustavu, Darijo Jurišić predstavio je rad i nadležnosti Pravobranitelja za osobe s invaliditetom i pravobranitelja općenito, međunarodni i nacionalni pravni okvir prava osoba s invaliditetom. Govorilo se o posebnostima prilikom postupanja s osobama različitih vrsta invaliditeta, načinima djelotvorne i ispravne komunikacije, te je praktičnim primjerima ukazao na moguće izazove pravosudnih policajaca u radu.

Sudjelovanje u realizaciji programa temeljnog tečaja za pravosudnu policiju nastavak je suradnje Pravobranitelja za osobe s invaliditetom s Centrom za izobrazbu Uprave za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa.

Predavanje 'Osobe s invaliditetom u zatvorskom sustavu' ocijenjeno je vrlo bitnim za podizanje razine ukupnih kompetencija za rad sa zatvorenicima u kaznenim tijelima, jer polaznike dodatno senzibilizira za teme važne osobama s invaliditetom.

Božica Ravlić


Autorica: Božica Ravlić

 

Povezane vijesti