EUROPSKA FEDERACIJA NOVINARA Oštro osuđujemo novi val tužbi protiv hrvatskih novinara i medija

Nema sumnje da se SLAPP-tužbe u Hrvatskoj koriste kao sredstvo za zastrašivanje i ušutkavanje onih koji izvještavaju u javnom interesu. Pozivamo Europsku komisiju da hitno riješi ovaj problem na razini cijele Europske unije, izjavio je glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez

Hrvatsko novinarsko društvo

 

Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se u osudi novog vala tužbi protiv hrvatskih medija i novinara ocjenjujući ih sredstvom za zastrašivanje i ušutkivanje onih koji izvještavaju u javnom interesu, priopćili su u srijedu iz Hrvatskog novinarskog društva (HND).

Reakcija EFJ uslijedila je nakon što su HND i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) prošli tjedan objavili pojedinosti novog vala SLAPP-tužbi (strateških tužbi protiv sudjelovanja javnosti) usmjerenih protiv hrvatskih medija i novinara.

- Nema sumnje da se SLAPP-tužbe u Hrvatskoj koriste kao sredstvo za zastrašivanje i ušutkavanje onih koji izvještavaju u javnom interesu. Pozivamo Europsku komisiju da hitno riješi ovaj problem na razini cijelog EU-a. Novinari i mediji jednostavno nemaju resursa da se nose s tim uznemirujućim tužbama - izjavio je glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez, prenosi HND.

Na desetke SLAPP-tužbi dobili su portal Telegram.hr i novinarka tog portala Dora Kršul, portali Virovitica.net i Index.hr. Tužbe su pokrenuli bivši visokopozicionirani političari - bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i bivši saborski zastupnik Branimir Glavaš, a među tužiteljima je i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, prenosi EFJ.

Bivši ministar Tolušić podigao je protiv portala Telegram, Indexa i Virovitica.net ukupno 11 tužbi. Sporni su se članci odnosili na Tolušićevu vinariju, kao i na postupak pokrenut protiv njega zbog neispravnog popunjavanja imovinske kartice, ističu u HND-u.

Portal Virovitica.net suočen je s dvjema aktivnim parnicama u kojima Tolušić potražuje oko 40.000 kuna zbog novinarskog izvještavanja o prikrivanju imovine. Glavni urednik portala Goran Gazdek također je dobio tužbu saborske zastupnice Romane Nikolić, koja za izvještaj o osuđujućoj presudi traži oko 22.000 kuna, ističu u novinarskoj strukovnoj organizaciji.

Prema podacima HND-a, u svibnju ove godine u Hrvatskoj je bilo aktivno više od 905 parnica protiv 18 medija i novinara u Hrvatskoj, a tužitelji su potraživali ukupno gotovo 68 milijuna kuna ili okvirno - oko devet milijuna eura.

Autor: Hina

 

Povezane vijesti