VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Jeste li zadovoljni onim što vidite iza sebe

Upijati mudrost starijih i u isto vrijeme učiti od mladih i pokušati biti prihvaćen i od jednih i od drugih, sažimati sve to u jednu skladnu cjelinu, izazov je to koji vas ne napušta, koji vas motivira, koji vas sve to vrijeme napaja životnom i radnom energijom

Djevojčica s alatom

 

Abrahamu Lincolnu pripisuju izreku da 'nije važno koliko je godina u našem životu, nego koliko je života u našim godinama'.

O ovoj vrlo mudroj sentenci dobrog starog američkog predsjednika, koji je ni manje ni više nego ukinuo ropstvo, svatko od nas bi trebao promišljati gledajući sebe u vremenu prošlom, ali i budućem.

Posljednjih dana, a bome i mjeseci, vrti se ova misao oko mene, zaokuplja me. Zastajem, radim odmake, zazivam neki vremeplov u sebi.

Jednom davno, na Martinje osamdesete, jutro natmureno, maglovito. Zrinjevac pun lišća, a ljudi gotovo ni od kuda. Samo poneka nadobudna silueta ranom zorom narušava gradsku pospanost. Među njima i ja, puna treme i neizvjesnosti, ali i radnog zanosa, kročim prvi dan u život 'radnika, seljaka i poštene inteligencije'. Naravno, dolazim puno, puno prerano, cupkam pred vratima Praške 6, drugi kat i – čekam. Nakon podosta vremena vrata se otvaraju i kako tada, tako do danas i još …

Običavaju postavljati već olinjalo pitanje - jeste li zadovoljni onime što vidite iza sebe? Odgovaram da sam još zadovoljnija onime što se preda mnom otvara - što sve još mogu učiniti, koje neotkrivene kutke otkriti, što napisati, što potaknuti, što kreirati, koje još predivne ljude upoznati, koje biljke zaliti i – grliti one kojima sam okružena.

Upijati mudrost starijih i u isto vrijeme učiti od mladih i pokušati biti prihvaćen i od jednih i od drugih, sažimati sve to u jednu skladnu cjelinu, izazov je to koji vas ne napušta, koji vas motivira, koji vas sve to vrijeme napaja životnom i radnom energijom.

I kao što je to činio dragi nam Lincoln s početka priče, treba se osloboditi robovanja godinama, invaliditetu, novcu, osobnoj komociji, podobnostima svih boja i ne biti robom nikome i ničemu. Ići slobodan u susret izazovima, pomicati i Sljeme ako treba.

Samo tako posao vam postaje i strast i začin života. Ne pušta vas, a vi se niti ne opirete.

Višnja Majsec Sobota

 

Autorica: Višnja Majsec Sobota

 

Povezane vijesti