Centri za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje pri županijskim zavodima za javno zdravstvo

PITANJE: M. P. (48) Mišljenja sam da je mentalno zdravlje, baš kao i tjelesno, važno za mlade ljude jer utječe na mnogobrojne aspekte njihovog života. 

Žena s invaliditetom

 

Zabrinuta sam za sina - kako sam sebe prihvaća, kako svladava stres u obiteljskom, školskom i vršnjačkom okruženju, kako se odnosi prema drugim ljudima i kako stvara odnose s njima. Ne sudjelujem u mnogo njegovih aktivnosti, a on me ne upoznaje s prijateljima i minimalno komunicira sa mnom. Tvrdi da mu ne smeta očev i moj invaliditet, no suprug mu ne vjeruje i misli da zbog njega ne dovodi prijatelje u kuću. Dom nam je često pun nelagode izazvane sinovim promjenama raspoloženja.

Pronašla sam cigarete, ali bojim se da povremeno konzumira i alkohol. Najviše me zabrinjavaju njegovi emocionalni ispadi, plač i često mijenjanje djevojka. Zaposlena sam, suprug je ovisan o mojoj pomoći i dan mi prođe prebrzo. Nemam kontrolu nad sinovim vremenom, a strahovi su mi sve veći. Kome se mogu obratiti za pomoć u vezi sinovog mentalnog zdravlja? Želim biti sigurna da nije počeo eksperimentirati i s nekim drogama, pa trebam i adresu na kojoj mogu dobiti pravi odgovor.

ODGOVOR: Doba adolescencije obilježeno je mnogim izazovima, ali i pritiskom pred kojim se mladi često ne snalaze. Kao najčešće poteškoće u tom razdoblju javljaju se emocionalne poteškoće u vidu anksioznosti, stresa, poremećaja raspoloženja, prilagodbe, poremećaja ponašanja kao i eksperimentiranje sa sredstvima ovisnosti koji započinje pušenjem cigareta i konzumiranjem alkohola, a može se nastaviti  i s konzumiranjem ilegalnih supstanci.

Za informacije i pomoć vezano uz zaštitu mentalnog zdravlja te zlouporabu psihoaktivnih tvari, prevenciju i liječenje ovisnosti obratite se Službama za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje pri županijskim zavodima za javno zdravstvo. Navedene službe u svojoj organizaciji i sadržajima rada objedinjuju aktivnosti zaštite mentalnog zdravlja, zdravstva, socijalne zaštite i prosvjete s ciljem provođenja stalnog nadzora, edukacije, psihoterapije, obiteljske terapije, prevencije HIV infekcije i hepatitisa, te pomoći u rješavanju drugih životnih problema ovisnika i njihovih obitelji, kao i pružanju pomoći povremenim konzumentima droga i njihovim obiteljima.

Popis službi za zaštitu mentalnog zdravlja te prevenciju ovisnosti pri županijskim zavodima za javno zdravstvo dostupan je na poveznici javno-zdravlje.hr/sluzbe-za-zastitu-mentalnog-zdravlja-i-prevenciju-ovisnosti.

Autor: In Portal

 

Povezane vijesti