Otkriven veliki broj genetskih varijacija povezanih s rakom

Britanski znanstvenici otkrili su veliki broj genetskih varijacija koje povećavaju rizik pojave raka dojke, prostate i jajnika kod čovjeka otvarajući tako vrata razvoju novih metoda preventivnih pregleda i boljih lijekova

Dosad najveći broj otkrivenih varijacija gena, čak 74, koje mogu povećati rizik za tri hormonski ovisna karcinoma rezultat je najvećeg ikad istraživanja na tom polju, objavili su znanstvenici.

Njihovo istraživanje uslijedilo je nakon međunarodnog projekta analize DNK više od 200 tisuća ljudi od kojih je polovica oboljela od raka a polovica je bila kontrolna skupina iz opće populacije a čiji je cilj bio pronaći varijacije koje su češće kod osoba oboljelih od raka.

Nove metode pregleda

Iako svaka genetska varijacija sama za sebe povećava rizik od pojave raka u maloj mjeri znanstvenici su utvrdili da jedan posto muškaraca koji imaju istodobno mnogo varijacija imaju 50 posto veće izglede za razvoj raka prostate. Žene s višestrukim varijacijama mogu imati 30 posto veći rizik od pojave raka dojke.

Znanstvenik Doug Easton sa sveučilišta Cambridge koji je sudjelovao u istraživanju kaže da nova genetska otkrića znače da bi stručnjaci mogli razviti nove metode pregleda za otkrivanje raka.

"Mislim da bi unutar pet do deset godina to moglo biti u redovitoj upotrebi", kaže Paul Pharoah sa sveučilišta Cambridge. On dodaje da bi u početku takvim pregledima vjerojatno bili obuhvaćeni pacijenti s utvrđenim faktorima rizika za rak poput onih koji nose varijacije BRCA gena. Žene s varijacijama toga gena izložene su većem riziku razvoja raka dojke i jajnika.

Ros Eeles s britanskog instituta za istraživanje raka i stručnjakinja za rak prostate kaže da nova otkrića predstavljaju najveći iskorak dosad u razumijevanju genetskih osnova bolesti.

Strategija napada na kancerogene stanice

"Omogućavaju nam da po prvi puta identificiramo muškarce koji imaju puno veći rizik razvoja raka prostate naslijeđivanjem višestrukih genetskih varijacija", kaže ona.

U slučaju raka prostate znanstvenici su otkrili 23 nove genetske varijacije čime se ukupni broj popeo na 78 od kojih je 16 povezano s agresivnijim oblicima bolesti. Za rak dojke otkrili su novih 49 genetskih varijacija što je udvostručilo broj ranije otkrivenih genetskih varijacija a u slučaju raka jajnika otkrili su 11 novih varijacija.

Nekoliko varijacija zajedničko je različitim tipovima karcinoma što sugerira da postoje zajednički mehanizmi koje se može 'napasti' istim lijekovima, zaključuju znanstvenici.

Stručnjaci upozoravaju da geni iako važni predstavljaju tek dio zbira faktora koji dovode do razvoja raka. "Životni stil i rizici koje predstavlja okoliš djeluju zajedno s genetikom. Nikad se ne radi samo o jednom", kazao je Pharoah.

Hina