Zbog niske invalidske mirovine sreću sam počeo tražiti u kladionicama i postao ovisnik o kockanju

PITANJE: C.U.(45) Godinama redovno igram loto i nadam se dobitku koji bi mi ostvario kvalitetniji život, vlastiti dom i opušteniju svakodnevicu. Živim od invalidske mirovine i invalidnine, pa mi jako puno znači kada dobijem neki veći iznos kockanjem ili na kladionici.

Osoba s invaliditetom

 

Tu nastupa problem s mojom partnericom koja je vidjela da sam zbog zatvaranja kladionica počeo s klađenjem na internetu. Ona tvrdi da sam patološki kockar i da se moram liječiti. Kako joj dokazati da nisam ovisnik o kockanju? Jesu li svi koji uživaju u igrama na sreću patološki kockari'

ODGOVOR: Patološko kockanje spada u poremećaj navika i nagona, što znači da ga karakteriziraju ponovljene epizode kockanja prije kojih osoba osjeća rastuću napetost i uzbuđenje, užitak za vrijeme samog čina, a nakon kockanja može se, ali ne mora javiti žaljenje i krivnja. Igrač nije u mogućnosti kontrolirati poriv za kockanjem mada izvođenjem tog čina čini štetu sebi i drugima.

Kod ovisnika o kockanju ili kod problematičnih kockara pojavljuju se određene promjene u ponašanju i psihičkom funkcioniranju koje možete registrirati ako pokušate odgovoriti na dolje navedena pitanja:

Jeste li imali potrebu za kockanjem sa sve većim iznosima novca kako biste dostigli željeno uzbuđenje?

Jeste li osjećali nemir ili razdražljivost pri pokušaju smanjivanja ili prestanka s kockanjem?

Jeste li imali ponovljena neuspješna nastojanja kontroliranja, smanjivanja ili prestanka kockanja?

Jeste li često bili zaokupljeni kockanjem (npr. neprestano razmišljanje o proživljenim doživljajima kockanja u prošlosti, igra na hendikep ili planiranje sljedećih pothvata, razmišljanje o načinima kako priskrbiti novac za kockanje)?

Jeste li ste često kockali kada ste se osjećali loše (npr. kada ste se osjećali bespomoćno, krivo, tjeskobno, depresivno i slično).

Nakon što ste na kocki izgubili novac, jeste li se često vraćali drugi dan da ga nadoknadite („lovili“ ste vlastite dugove)?

Jeste li lagali kako biste prikrili veličinu uključenosti u kocku?

Jeste li ugrozili ili izgubili važnu vezu, posao, obrazovne ili poslovne prilike zbog kockanja?

Jeste li se oslanjali na druge kako biste nabavili novac kojim biste si olakšali tešku financijsku situaciju uzrokovanu kockanjem?

Ako ste na najmanje četiri pitanja odgovorili potvrdno vrijeme je da porazgovarate sa stručnom osobom jer postoji velika opasnost da ste razvili ovisnost o kockanju te će biti neophodno da se javite na liječenje. Kao i kod drugih bolesti u medicini i ovdje vrijedi pravilo što prije to bolje, jer ranim intervencijama možete spriječiti niz posljedica (obiteljskih, poslovnih, financijskih, psihičkih, tjelesnih) koje uznapredovala ovisnost o kockanju nosi sa sobom.

Da bismo neko kockanje/klađenje mogli definirati kao patološko ono se mora pokazivati u najmanje pet od ovih deset simptoma:

Zaokupljenost kockanjem (učestalo prepričavanje kockarskih događaja, planiranje budućih kockarskih pothvata ili smišljanje načina da se dođe do novca za kockanje); potreba za sve većim ulozima ili rizicima kako bi se postigla željena razina uzbuđenja; učestali napori da se kontrolira, smanji kockanje ili prestane s njim; nemir i razdražljivost prigodom pokušaja smanjivanja ili prestanka kockanja;. kockanje kao način bijega od problema ili ublažavanje nekih neugodnih raspoloženja (depresije, osjećaja krivnje, bespomoćnosti);  nakon gubitka novca na kockanju kockar se često vraća sljedećeg dana kako bi ga nadoknadio; laži prijateljima i članovima obitelji kako bi se prikrio stupanj uvučenosti u kockanje; nezakonita djela kao što su krađe, krivotvorenja, prijevare, pronevjere kao bi se financiralo svoje kockanje; ugrožavanje ili gubitak važne veze, posla, obrazovne ili poslovne mogućnosti zbog kockanja; oslanjanje na druge za nabavljanje novca kojim bi se olakšala očajna financijska situacija prouzročena kockanjem.

Naravno da sve osobe koje igraju igre na sreću nisu patološki kockari.

Autor: In Portal