CENTAR ZA PODUZETNIŠTVO OSIJEK Novi projekt usmjeren na zapošljivost osoba s invaliditetom

Svrha projekta je osnaživanje ciljne skupine na području Osječko-baranjske županije s ciljem poticanja i stvaranja boljih mogućnosti njihovog zapošljavanja te boljih uvjeta za njihovu ekonomsku neovisnost i samostalnost

Osi, posao

 

Iako se 2020. godina bliži kraju, Centar za poduzetništvo i dalje ne posustaje u svojim novim podvizima! U prosincu smo započeli provedbu projekta 'Jačanje kompetencija osoba s invaliditetom za tržište rada', koje sufinancira Osječko-baranjska županija.

Osobe s invaliditetom su specifična kategorija nezaposlenih osoba jer prilikom zapošljavanja u središte pozornosti dolazi njihov invaliditet, a ne mogućnosti i sposobnosti za određeno radno mjesto te njihov potencijal kao zaposlenika. Unatoč mjerama kojima se pokušava olakšati položaj osoba s invaliditetom na tržištu rada te povećati njihovu zapošljivost; njihov položaj nije doživio dramatična poboljšanja. Uzrok tome je slaba vidljivost potencijala ove populacije, nedovoljna informiranost poslodavaca (i šire javnosti) o njihovim mogućnostima i sposobnostima, nedostatan uvid u prirodu njihova invaliditeta što nažalost vodi stigmatizaciji.

Tijekom provedbe projekta, Centar za poduzetništvo će uključiti najmanje 20 osoba s invaliditetom s područja Osječko-baranjske županije, kroz aktivnosti kao što su edukacije te savjetovanje i informiranje. Kako su osobe s invaliditetom teško zapošljiva kategorija nezaposlenih osoba, želimo im pružiti znanja i poboljšati vještine kojima mogu prokativno pristupiti potencijalnim poslodavcima te istima istaknuti svoja znanja, vještine i sposobnosti za određeno radno mjesto. Također ih želimo informirati o mogućnosti pokretanja vlastitog poslovanja u svrhu ekonomske neovisnosti, a samim time poticati razvoj poduzetništva.

Svrha projekta je osnaživanje ciljne skupine na području Osječko-baranjske županije s ciljem poticanja i stvaranja boljih mogućnosti njihovog zapošljavanja te boljih uvjeta za njihovu ekonomsku neovisnost i samostalnost.

Nakon isteka financijske potpore, Centar za poduzetništvo će nastaviti s pružanjem usluga savjetovanja i informiranje sudionika projekta kako bi nastavio stimulirati i osnaživati ciljnu skupinu jačajući im kompetencije te proaktivnost, a sve za svrhu ekonomske neovisnosti.

Anita Blažinović

 

Autorica: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti