PRAVOBRANITELJICA ZA DJECU Pružimo podršku djetetu u nošenju sa strahom od potresa

Kako je oprez i dalje nužan, najviše u stradalim područjima, ali i drugdje, u mnogim područjima gdje se potres osjetio, pravobraniteljica za djecu poziva na ponovno proučavanje uputa Državnog ureda za zaštitu i spašavanje

 

Netom nakon razornih potresa, koji su 28. i 29. prosinca 2020. pogodili Republiku Hrvatsku na području Petrinje, Siska i Gline te okolnih mjesta, pravobraniteljica za djecu izrazila je podršku stradalima, a posebno djeci u nošenju sa strahom od potresa.

- U situaciji straha od elementarne nepogode kao što je potres, za djecu je najvažnije da su uz njih odrasli koji su ih spremni zaštititi i koji im u svakom trenutku mogu biti pouzdani oslonac - objavljeno je na službenoj stranici Pravobranitelja za djecu.

Stoga je važno da i roditelji i drugi odrasli dobiju odgovarajuću podršku i pomoć kako bi očuvali vlastitu stabilnost - i zbog sebe, i zbog djece. Navedeno je da je prirodno u takvim trenucima osjećati strah i zabrinutost, ali je dobro i upoznati se s načinima kako se tada možemo smiriti i na koji način možemo biti podrška djetetu.

Stručnjaci su pripremili korisne upute za takve slučajeve, a posebno je istaknut jedan od vrijednih letaka koji je objavio Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Neke od poruka iz letka su: dopustite djetetu da izrazi kako se osjeća, budite mu emocionalno i fizički dostupni, pokažite mu kako se može opustiti, budite uz njega prije spavanja, ograničite izlaganje djeteta vijestima o potresu, što učiniti u slučaju novog potresa, i slično.

- U ovom trenutku, u situaciji razornoga potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, naše su misli usmjerene na stanovnike Petrinje, Siska, Gline i ostalih područja najviše pogođenih potresom, koji se i dalje nose s velikom neizvjesnošću i brigom za egzistenciju. Osim neposrednog zbrinjavanja i osiguravanja materijalne, zdravstvene i socijalne pomoći, stradalima je zacijelo potrebna i psihološka pomoć kako bi se lakše nosili s gubitkom i ekstremno teškim uvjetima. Stoga je važna informacija za ljude s tih područja da Društvo psihologa Sisačko-moslavačke županije organizira psihološku pomoć stradalima. Stradalnicima koji osjećaju potrebu razgovarati s nekim na raspolaganju su psihologinje, cijelo vrijeme na broju 091/2065-930, a od 16 do 18 sati na raspolaganju je i broj 092/2023-479. Također su dostupni stručnjaci u Zavodu za javno zdravstvo, Odsjek za mentalno zdravlje na broju 044/567-161, od 7 do 15 sati - objavljeno je.

Kako je oprez i dalje nužan, najviše u stradalim područjima, ali i drugdje, u mnogim područjima gdje se potres osjetio, pravobraniteljica za djecu poziva na ponovno proučavanje uputa Državnog ureda za zaštitu i spašavanje, koje su namijenjene odraslima, uz dodatna objašnjenja za roditelje i djecu.

Brošura s uputama o zaštiti za vrijeme potresa može se pogledati na ovoj poveznici.

 

Autorica: Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti