ROVINJ Donacijama obnovljen i opremljen Centar za ranu intervenciju Specijalne bolnice

S obzirom na kompleksnu kliničku sliku i poteškoće tijekom rasta i razvoja visoko neurorizične djece, nametnula se potreba za organiziranim stručnim timovima unutar zdravstvenog sustava

Specijalna bolnica Rovinj

 

Iz Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju 'Martin Horvat' stižu sjajne vijesti. Naime, donacijama pojedinaca i trgovačkih društava sa područja Istarske županije u Specijalnoj je bolnici obnovljeno i opremljeno 75 metara kvadratnih derutnog prostora u kojima će se odvijati terapija senzorne integracije potrebna djeci s neurorizikom.

Za pregrađivanje prostorija, gletanje zidova, bojanje zidova, novi laminat, nove instalacije struje i vode, nova rasvjeta, te oblaganje zidova spužvom te nabavu namještaja i sve potrebne opreme uloženo je ukupno 351.753,70 kuna, od kojih je 162.821,37 kuna prikupljeno od raznih donatora što kroz financijsku pomoć što kroz pružene usluge.

Takvim uređenjem  najmlađi su pacijenti dobili predivnu senzoričku sobu, dvije ambulante i novu čekaonicu.

Koje dijete smatramo neurorizičnim?

Neurorizičnim djetetom smatramo svako dijete koje je bilo izloženom određenim čimbenicima rizika u trudnoći, tijekom ili nakon poroda. U kojem opsegu će mozak biti oštećen i na kojem mjestu, uvelike ovisi o gestacijskoj dobi u kojoj se ozljeda dogodila odnosno o stupnju razvoja samog mozga, te njegovih krvnih žila.

Neurorazvoj djeteta ovisi o interakciji djeteta i okoline te o kompenzacijskim mehanizmima kojimaSpecijalna bolnica Rovinj će mozak pokušati minimalizirati oštećenje. Inače, radi se o djeci s disfunkcijama i teškoćama senzorne integracije, poremećajem motoričkog planiranja, djeci s teškoćama u finoj i gruboj motorici, slabom organizacijom ponašanja te poremećajem percepcije.

S obzirom na kompleksnu kliničku sliku i poteškoće tijekom rasta i razvoja visoko neurorizične djece, nametnula se potreba za organiziranim stručnim timovima unutar zdravstvenog sustava.

- Stručnjaci Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju 'Martin Horvat' prepoznali su potrebu za uvođenjem Tima za ranu intervenciju u sklopu Bolnice kako bi pokrili potrebe za ovu vrstu terapije u Istarskoj županiji i šire. To je značajan i zahtjevan projekt te u tom smislu svojevrsni iskorak u ponudi zdravstvenih usluga, no i logičan slijed prethodnih koraka - objašnjava ravnatelj bolnice, Marinko Rade.

-Naime, sukladno strategiji razvoja Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju 'Martin Horvat' Rovinj-Rovigno u 2018. godini otvoren je novouređeni dio Poliklinike u kojem su smještene specijalističke ambulante za dječju ortopediju i ambulanta za dječju fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, pa je slijedom toga u tijeku i osnivanje Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu čija bi svrha bila pružanje efikasne i sveobuhvatne podrške djeci i obiteljima već od njihove najranije dobi. U sklopu projekta obnovila se i opremila Senzorička soba donacijama istarskih tvrtki, fizičkih osoba i posebnih akcija. Koliko je značajna inicijativa osnivanja Centra za ranu intervenciju najbolje ukazuju podaci rodilišta OB Pula i KBC Rijeka da je na oko 3800 poroda godišnje, oko 300 djece  neurorizično što zahtijeva probir, sustavno praćenje i nadzor, interdisciplinarnu procjenu i nužnost da potrebne usluge dobiju u svojoj lokalnoj zajednici.

Procjena i terapija najmlađih pacijenata vršit će se putem Tima za ranu intervenciju za djecu s neurorizikom. Radi se zapravo o cjelovitom (holističnom) institucionalnom pristupu i podršci roditeljima i djeci od najranije dobi do sedme godine života, a kod kojih postoji neurorizik ili već imaju odstupanja u razvoju, odnosno djeci s razvojnim teškoćama te senzoričkim oštećenjima. Istarska županija osigurala je sredstva za financiranje rada stručnog kadra kojeg čini pedijatar-neonatolog, klinički psiholog, logoped, edukacijski rehabilitator i radni terapeut pod nadzorom specijaliste fizikalne medicine i rehabilitacije.

Time je osnivač pokazao iznimnu osjetljivost prema potrebama ove posebno ranjive skupine, na čemu smo neizmjerno zahvalni - zaključio je ravnatelj koji je ovom prilikom izrazio ponos prema svojim sugrađanima te iskazao uvjerenje kako će pacijenti, kao i njihovi roditelji, biti zadovoljni rezultatima.

Anita Blažinović

 

Autorica:  Anita Blažinović

 

Povezane vijesti