Dokazano: Torinsko platno JEST pokrov Isusa Krista

Do otkrića su dovela tri nova testa, dva kemijska i jedan mehanički. Prva dva provedena su uz pomoć infracrvenih zraka, a treći uz pomoć spektroskopije koja mjeri radijaciju kroz valne duljine i često se koristi u forenzici

Konačno je riješen jedan od najvećih misterija iz kršćanske povijesti, misterija koji je stoljećima golicao maštu pisaca i provocirao žestoke sukobe znanstvenika i klera. Torinsko platno, kako ukazuju rezultati posljednje znanstvene studije, uistinu je pokrov u koji je bilo umotano tijelo Isusa Krista!

Tek da podsjetimo, Torinko platno, možda najveća relikvija Katoličke crkve, dugo je metara i čuva se u trezoru Torinske katedrale. Platno prikazuje siluetu čovjeka duge kose i brade,  krvavim mrljama na mjestima gdje su bila zamotana stopala, zapešća i bok, mjesta koja odgovaraju Isusovim ranama na križu, Datiranje karbonom, provedeno sedamdesetih godina prošlog stoljeća, platno je smjestilo u 13. stoljeće, no nova je studija pokazala da je znatno starije. 

Kako javlja Jutarnji list, rezultati ove studije, opisani u knjizi "Misterij platna", bit će objavljeni na Veliki petak, a idan prije Uskrsa, kamere ćplatno će prikazati ga na televiziji.

Autori studije, profesor Giulio Fanti, stručnjak sa Sveučilišta za inženjerstvo u Padovi, i novinar Saverio Gaeta, proučavali su niti Torinskog platna i uspoređivali ih s onima iz 3. stoljeća prije Krista, pa sve do moderne ere, želeći istražiti radi li se o srednjovjekovnoj krivotvorini.

Do otkrića su dovela tri nova testa, dva kemijska i jedan mehanički. Prva dva provedena su uz pomoć infracrvenih zraka, a treći uz pomoć spektroskopije koja mjeri radijaciju kroz valne duljine i često se koristi u forenzici.

Rezultati su datirali niti platna u vremenski period između 300. godine prije Krista, pa do 400. godine nakon Krista, vremenskom okviru koji se poklapa s vremenom Kristova života.

In-Portal