SVEUČILIŠTE U RIJECI Obilježavanje Europskog dana logopedije prigodnim simpozijem

Zajedno senzibilizirajmo društvo za probleme djece s govornim poteškoćama te omogućimo pravovremenu terapiju kako bi se osjećali sigurni i vrijedni članovi društva u kojem žive, poručili su iz Sveučilišta

Kokolingo, vizual.

 

Prvi Europski dan logopedije Sveučilišta u Rijeci obilježit će se prigodnim simpozijem, koji će se održati 3. ožujka 2021. s početkom u 18,00 sati, putem platforme Zoom.

Krovna udruga europskih logopeda (European Speech and Language Therapy Association, ESLA) svake godine predlaže temu Europskog dana logopedije, a ove godine, u skladu s vremenom u kojem živimo, tema je Telepraksa u logopediji.

Kako piše u priopćenju od strane Sveučilišta, 2020. je na svaki način bila izazovna godina i otvorila je brojna pitanja na koja je brzo i učinkovito trebalo naći odgovor.

'Telepraksa je vid telemedicine gdje su usluge osigurane posredstvom suvremenih tehnologija i onda kada su korisnici i stručnjaci razdvojeni. Uslijed pandemije virusa covid-19, telemedicina je ušla u svakodnevnu uporabu. Stoga je simpozij usmjeren ovoj temi i predavači će podijeliti svoje vrijedno iskustvo:

Suzana Jelčić Jakšić je logopedinja koja se dugi niz godina bavi poremećajima tečnosti, docentica je Sveučilišta u Mostaru. Govorit će o načinima provođenja teleprakse, s rezultatima dosadašnjih znanstvenih istraživanja i kliničkim iskustvima primjene teleprakse u različitim područjima logopedije u Hrvatskoj i u svijetu. Također, iznijet će argumentirane prednosti i ograničenja teleprakse u struci.

Miroslav Vrankić je profesor na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i osnivač tvrtke E-Glas koja se bavi razvojem asistivne tehnologije. Prof. Vrankić će govoriti o svom osobnom iskustvu rada u području gdje se spajaju napredna tehnologija i pomaganje ljudima. Pored toga, predstavit će i najnoviji projekt Kokolingo - web aplikaciju za logopedske vježbe za djecu s artikulacijskim poremećajima: www.kokolingo.hr.

Simpozij će otvoriti doc. dr. sc. Zdravko Kolundžić, voditelj studija Logopedija i predstojnik Logopedskog centra te prof. dr. sc. Marta Žuvić, prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete.'

Sveučilište je posebno istaknulo da je Kokolingo - prva digitalna logopedska vježbenica u Hrvatskoj za pomoć djeci s artikulacijskim poremećajima, nominirana za najbolje digitalno rješenje na World Summit Awards (WSA) 2020. godine.

- Zajedno senzibilizirajmo društvo za probleme djece s govornim poteškoćama te omogućimo pravovremenu terapiju kako bi se osjećali sigurni i vrijedni članovi društva u kojem žive - poručili su za kraj iz Sveučilišta.

Klaudija Klanjčić

 

Autorica: Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti