ZAGREBAČKI MIROGOJ Posljednji ispraćaj gradonačelnika Milana Bandića

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić pokopan je u srijedu 3. ožujka 2021., na Gradskom groblju Mirogoj, kod Zida boli, ispod malih arkada

Lampaši složeni u obliku srca s natpisom 'Milan'.

 

Preminuo je u ranim jutarnjim satima 28. veljače, od posljedica srčanog udara. U utorak, 2. ožujka, održana je komemoracija u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu.

20210303_144213 20210303_142040 20210303_135933 20210303_130339 20210303_125845 20210303_123424 Posljednju počast došli su mu odati visoki uzvanici, kao i brojni zahvalni građani, među kojima su bile osobe s invaliditetom, roditelji njegovatelji, roditelji odgajatelji, osobe koje je zadesila teška životna situacija, pripadnici nacionalnih manjina, uz angažman 300 covid redara.

Obred je predvodio mons. Zlatko Koren, a posljednje emotivne pozdrave uputili su gradonačelnikov prijatelj još od ranog djetinjstva u Hercegovini te suradnik Ljubo Jurčić, kao i zamjenica gradonačelnika koja je preuzela obnašanje dužnosti gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević.

- Znamo da smo svi smrtni, ali kada odu nama dragi ljudi, uvijek je prerano. Zadnjih dana tuguje njegov Zagreb, njegova Hrvatska i njegova rodna Hercegovina. Ali svi zajedno osjećamo ponos što smo poznavali takvog čovjeka. Bio je jedinstven i neponovljiv. Živio je svoj grad i izgorio na njegovim ulicama. Dao je cijeloga sebe za sve nas i pretvorio se u zvijezde. Velikani poput Milana rijetki su u politici. Zato budimo zahvalni na njegovu djelu i ispunjenom životu. Dragi Milane, napustio si nas iznenada i ostavio iza sebe prazninu koju će biti nemoguće ispuniti. Ostavit ćeš Grob Milana Bandića s mnogo cvijeća i lampaša.neizbrisiv trag na životima naših Zagrepčanki i Zagrepčana, koje si neizmjerno volio i s kojima si živio svaki njihov trenutak, nesebično i bez zadrške. Opraštamo se onako kako bi, vjerujem, ti želio - slaveći život, gledajući unaprijed u zajedništvo. Često si znao reći da se ljude pamti po djelima. Dopusti da te pamtimo po svemu što si dao Zagrebu, po dobroti i srdačnosti koju smo brojni od nas imali sreću doživjeti iz prve ruke. Hvala ti na svemu u ime Zagreba, svih sugrađanki i sugrađana -  oprostila se dirljivim govorom Pavičić Vukičević.

Duž povijesnih mirogojskih Arkada, s jedne strane pružao se red djelatnika zagrebačkih komunalnih službi uz zagrebačke mažoretkinje, a s druge strane cvjetni zid pogrebnih vijenaca, među kojima su bili i od strane nekoliko veleposlanstava stranih država.

Gradonačelnika Bandića na vječni počinak ispratili su po prekrasnom sunčanom vremenu i predstavnici sportskih udruga, klubova i saveza te brojni sportaši budući je živio sport svoga grada i dao je ogroman doprinos u razvitku sporta kao i razvitku sporta osoba s invaliditetom, potom predstavnici Ustanove URIHO, vjerske vlasti, zagrebački vatrogasci, članovi kulturno-Ljubica Lukačić na pogrebu.umjetničkih društava, Kravat pukovnija, Zagrebačke mažoretkinje, Sinjski alkari, Puhački orkestar ZET-a, predstavnici Muzeja gljiva koji je jedinstven u svijetu i Gljivarskog društva 'Kamilo Blagaić' jer je bio njihov počasni član, kao i klapa Hrvatske ratne mornarice 'Sveti Juraj', koja se oprostila uz njegove tri najdraže pjesme 'Oči u oči', 'Na omiškoj stini' i 'Pod brajde'.

Misa zadušnica održana je u gradonačelnikovoj župnoj crkvi Majke Božje Lurdske u 15 sati.

U Zagrebu je 3. ožujka proglašen Dan žalosti, koji se obilježio spuštanjem zastava na pola koplja i isticanjem crnih zastava na objektima u kojima su smještena gradska upravna tijela, Gradska skupština Grada Zagreba, tijela mjesne samouprave, trgovačka društva i ustanove kojima je Grad Zagreb vlasnik ili osnivač.

Kako su brojni komentirali na kraju, ovakav sprovod nije bio nikada u Zagrebu, kao ni na Mirogoju. Gradonačelnik Bandić će ostat u sjećanju mnogih kao jedini od onih na 'visokim' pozicijama koji se stalno spuštao među ljude bez obzira na socijalni status i kao onaj koji je uvijek imao srca odmah pomoći onima koji su se našli u teškim životnim situacijama - jedinstven i neponovljiv.

Njegovoj supruzi Vesni i kćerki Anamariji, rodbini, prijateljima, suradnicima i poznanicima izražavamo iskrenu sućut.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti