RIJEKA Ususret Međunarodnom danu žena udruga 'Vida' ukazuje na položaj žena s problemom ovisnosti

Marginalan položaj žena u skupini osoba s problemom ovisnosti, uz istraživanja, potvrđuje i samo iskustvo ovisnica te stručnjakinja koje s njima rade. Rodno osjetljive usluge izostaju na svim razinama puta oporavka

Transparent s porukom podrške na engleskom, vizual, ilustracija.

 

Udruga 'Vida', povodom Međunarodnog dana žena, upozorava na nedostupnost usluga za ovisnice te pripadnice šire skupine žena s psihosocijalnim teškoćama u potrebi za rehabilitacijskim i resocijalizacijskim tretmanima. U Republici Hrvatskoj posebno zabrinjava nepostojanje sekularne terapijske zajednice za ovisnice, iako Evaluacija nacionalne strategije i akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga iz 2017. godine naglašava da je potrebno potaknuti inicijativu za osnivanje ili prilagodbu jedne od postojećih terapijskih zajednica za žene s problemom ovisnosti. Naročito je važno, stoji u Evaluaciji, infrastrukturu takvog objekta prilagoditi ženama koje su majke. Naime, mogućnost zajedničkog boravka majke i djeteta/djece u terapijskoj zajednici pospješio bi pristupačnost i adekvatnost rehabilitacije. Rodni jaz u obuhvatu muškaraca i žena s problemom ovisnosti (1:5) određeni izvori interpretiraju kroz nedostatak tretmana koji bi na specifičan način adresirao probleme trudnoće i majčinstva (EMCDDA, 2006), odnosno, pretpostavlja se da zbog nepostojanja odgovora na potrebe žena, problem ovisnosti kod žena ostaje crnom brojkom u većoj mjeri nego što je to slučaj kod muškaraca.

- Udruga 'Vida' zagovara rodno osjetljiv pristup oporavku od ovisnosti te nastoji kroz svoje usluge obuhvatiti problematiku ženskog siromaštva, socijalne deprivilegiranosti, kao i specifične potrebe ovisnica koje su majke. Postupno smo, kroz godine rada i iskustva u problematici ovisnosti, gradili rodno osjetljiv program usmjeren ženama s problemom ovisnosti i onima koje ovisnost imaju u obitelji (majke, partnerice i druge članice obitelji ovisnika/ca) kao i široj skupini žena sa psihosocijalnim teškoćama (žene s poteškoćama iz područja psihičkog zdravlja, žene u siromaštvu, bivše osuđenice/zatvorenice). U rodno osjetljiv program udruge uključuju se i volonterke - studentice, buduće stručnjakinje koje će raditi u pomagačkim zanimanjima koja su u većoj mjeri 'ženska' (Europski institut za ravnopravnost spolova, 2019.) ili već navedene osobe sa psihosocijalnim teškoćama koje imaju koristi od peer umrežavanja s drugim skupinama žena, odnosno podržano volontiranje - kažu iz udruge Vida, a neke od aktivnosti programa koje redovito provode su: jačanje inkluzije i povećanje zapošljivosti kroz radno-okupacijske aktivnosti, edukacije i radionice; osvještavanje važnosti odgovornog roditeljstva kroz individualna i grupna savjetovanja, aktivnosti pospješivanja reproduktivnog zdravlja (podjela higijenskih potrepština i kontracepcije u Resocijalizacijskom centru), a njihove stručne djelatnice nude usluge zdravstvenog i partnerskog savjetovanja te administrativnu i pravnu pomoć.

Više o udruzi 'Vida' i njihovim programima pročitajte ovdje. Ako vama ili nekome iz vaše bliže okoline treba pomoć i podrška, obratite im se putem emaila udrugavida.rijeka@gmail.com ili na broj telefona 051/371-089.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti