SABOR Zastupnice Glasovac i Posavec Krivec održale sastanak s predstavnicima Hrvatske zajednice za Down sindrom

Uz dobar zakonodavni okvir potrebno je raditi na dodatnoj senzibilizaciji javnosti i većoj uključenosti djece i osoba s Down sindromom u život, školovanje te osiguravanje zapošljavanja u okvirima njihove osposobljenosti, zaključak je sastanka

Sabina Glasovac, Ivana Posavec Krivec, Dinka Vuković i Natalija Belošević.

 

Potpredsjednica Hrvatskoga sabora Sabina Glasovac i predsjednica Odbora za predstavke i pritužbe Ivana Posavec Krivec sastale su se u četvrtak s predstavnicama Hrvatske zajednice za Down sindrom, predsjednicom Dinkom Vuković i tajnicom Natalijom Belošević, ujedno i predsjednicom udruge za sindrom Down - Zagreb, priopćili su iz Sabora.

Sastanak je održan uoči obilježavanja Dana osoba s Down sindromom 21. ožujka s ciljem senzibilizacije javnosti, snažnije suradnje i prevladavanja potencijalnih teškoća i problema koji se mogu riješiti određenim zakonodavnim promjenama.

Potpredsjednica Hrvatskoga sabora Glasovac čestitala je na dugogodišnjem predanom angažmanu i obilježavanju šesnaeste godine rada Zajednice te rekla kako je najveći dio problema ove ranjive skupine društva vezan uz djecu i njihovu integraciju u društvo.

- Posebnu pažnju treba posvetiti upravo radu s djecom jer je to bitno za njihov daljnji razvoj i životno iskustvo, no svi znamo da je to vrlo složeno pitanje, od organizacije zdravstvene i socijalne skrbi, školstva i same egzistencije - istaknula je Glasovac. Pozvala je predstavnice Zajednice da podijele iskustva i probleme u radu kako bi zajednički uočili potrebe jačeg zajedničkog djelovanja u osiguranju boljih uvjeta života za osobe s Down sindromom.

Predsjednica Hrvatske zajednice za Down sindrom detaljno je predstavila rad, kako Zajednice, tako i udruga koje okupljaju osobe s Down sindromom te rekla kako u Hrvatskoj trenutno ima 1.728 registriranih osoba s tim sindromom.

- Problemi su danas puno manji nego ranije, zdravstveni sustav dobro funkcionira, zakonodavni okvir je također dobar te, što je najvažnije, od 2007. godine imamo i pedagoški standard za osnovne i srednje škole - rekla je Vuković. Govoreći o uključenosti djece s Down sindromom u redovan školski sustav, istaknula je kako su velik pomak postigli s pomoćnicima u nastavi za takvu djecu te istaknula kako je cilj, želja, ali i prijedlog njihove Zajednice da se sva djeca u Hrvatskoj obrazuju po jednom obrazovnom sustavu po uzoru na Italiju i Portugal.

Glasovac je istaknula kako se pomaci na bolje vide iz dostupnih informacija te kako je razvidno da su učinjeni veliki koraci u segmentu uključivanja ranjivih skupina u obrazovni sustav, pa tako i djece s Down sindromom te naglasila kako napore udruga koje se bave ovom problematikom u radu trebaju pratiti i određene financijske potpore kako bi sustav bio još snažniji i svojim korisnicima pružao potpunu zaštitu i skrb.

Belošević je istaknula kako se kroz Zajednicu i udruge aktivno radi i s roditeljima, od pružanja potpore do edukacije i kreativnih radionica, ali kako sve više njihov rad prepoznaju i drugi, poput udruge studenata medicine ili studenata pedagoških struka koji im se obraćaju za pomoć u razmjeni iskustava i primjera dobre prakse, kako bi budući liječnici i nastavnici u svom radu kvalitetnije pristupiti djeci i osobama s Down sindromom.

Predsjednica Odbora za predstavke i pritužbe Posavec Krivec osvrnula se na stanje sa zapošljavanjem osoba s Down sindromom, posebno u tijelima javne vlasti, no predstavnice Zajednice rekle su kako su sva dosadašnja zapošljavanja ostvarena u privatnom sektoru te da postoje određene administrativne zapreke u zapošljavanju u državnom i javnom sektoru. Također su rekle i kako su, među ostalim, kroz senzibilizaciju javnosti i medijske istupe, Zajednica i udruge angažirane na zapošljavanju osoba s Down sindromom.

- Cilj nam je u Hrvatskoj pokrenuti sličan projekt onome kakav već postoji u Španjolskoj, a to je osposobljavanje za tržište rada, gdje se kroz nekoliko semestara mladi pripremaju za ono što ih čeka u budućnosti - rekla je Vuković te dodala kako se pripreme sastoje od učenja pisanja životopisa, načina funkcioniranja države, tvrtke, uči se o ponašanju u poslovnom okružju kao i ostalim preduvjetima koji su potrebni za sudjelovanje na tržištu rada.

- Uz dobar zakonodavni okvir potrebno je raditi na dodatnoj senzibilizaciji javnosti i većoj uključenosti djece i osoba s Down sindromom u život, školovanje te osiguravanje zapošljavanja u okvirima njihove osposobljenosti - zajednički je zaključak iz Sabora.

Izvor: Hrvatski sabor

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti