SABOR RH Sabljar-Dračevac povodom obilježavanja Svjetskoga dana osoba s Down sindromom održala nadahnut govor

Osobe s Downovim sindromom su tople, dobrodušne, vedre, vesele i komunikativne, mogu biti kreativne, kopiraju ponašanje svoje sredine no čitav život potrebna im je njega i pomoć, kaže uz ostalo Renata Sabljar-Dračevac

Dijete s Down sindromom

 

U povodu obilježavanja Svjetskoga dana osoba sa sindromom Down, predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac uputila je čestitku svim osobama s Down sindromom, njihovim obiteljima i udrugama koje se bave ovim sindromom.

- Upućujem najiskreniju podršku svim osobama koje svojim nesebičnim radom i trudom žele upoznati javnost i upozoriti na ovaj poremećaj te potaknuti na veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom - ističe Sabljar-Dračevac te dodaje kako se obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down želi dati poticaj za veće razumijevanje i poboljšanje njihovoga položaja u društvu.

- Odgovornost za to leži u svima nama, nadležnim državnim institucijama i organizacijama civilnog društva. Osobe s Downovim sindromom su tople, dobrodušne, vedre, vesele i komunikativne, mogu biti kreativne, kopiraju ponašanje svoje sredine no čitav život potrebna im je njega i pomoć. Isto tako, treba pomoći i njihovim obiteljima te ih ojačati da ustraju u svom nesebičnom trudu s djecom koja imaju Downov sindrom. Roditeljima poručujemo da nisu sami, a ova posebna djeca kroz svoj život obogaćuju i oplemenjuju živote svih nas - zaključuje Sabljar-Dračevac.

Ujedinjeni narodi donijeli su 2011. godine rezoluciju kojom se 21. ožujka proglašava Svjetskim danom sindroma Down te se na globalnoj razini službeno obilježava od 2012. godine.

Prema podacima UN-a, na svjetskoj razini u prosjeku se bilježi učestalost pojave sindroma Down kod jednoga od tisuću novorođene djece. Ovaj kromosomski poremećaj sprečava normalan tjelesni i mentalni razvoj djeteta, a smatra se jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem postoji višak jednog ili dijela jednog kromosoma.

Down sindrom, kao naziv za skup zajedničkih znakova i karakteristika, potječe od engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji je još 1866. godine prvi opisao sindrom kod osoba s određenim stupnjem poremećaja u razvoju.

Simbol Dana osoba sa sindromom Down su šarene čarape jer ih osobe s tim sindromom ne mogu upariti. Nošenjem rasparenih šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirale u naše društvo.

Zašto na taj dan nositi rasparene šarene čarape? Zato da u našem društvu osvijestimo i više razgovaramo o problemima osoba s Down sindromom. 

Izvor: Hrvatski sabor

Anita Blažinović